Bijna iedere stad wil het zijn: een smart city. Maar wat houdt het eigenlijk in en wat komt er bij kijken? Voor steden met een smart city-ambitie is het belangrijk om zo snel mogelijk de wettelijke kaders helder te krijgen. Dit kan complex zijn, maar een smart city kan niet zonder een doordacht juridisch fundament.
Vanaf 2005 wordt de term ‘smart city’ gebruikt om de toepassing van complexe informatiesystemen aan te duiden. Deze systemen zijn bestemd voor de stedelijke infrastructuur, maar ook voor diensten. Bijvoorbeeld op het gebied van lokaal vervoer, energiedistributie en veiligheid. In de periode 2014 – 2015 werd de term populairder toen tech-gigant IBM onder het ‘smart city’-begrip IT-oplossingen ging aanbieden, bedoeld voor steden. De ngo Privacy International signaleert dan ook dat ‘smart city’ vooral een marketingterm is die gaat over het gebruik van technologie – in het bijzonder voor dataverzamelingen – ter verbetering van het stedelijk functioneren. Bijvoorbeeld om met behulp van data, gemeten door sensoren in de openbare ruimte, verkeersstromen te bevorderen.
Lees verder via ibestuur.nl
Meer leren over (juridische kaders van) digitale transformatie? Kom naar de Nieuwspoort Seminarreeks ‘Juridische Update 2018 voor Overheidsjuristen’ van het Haags Congres Bureau die start op 21 september