Gemeenten houden nog steeds 5000 slaapplekken in de noodopvang beschikbaar voor asielzoekers, terwijl die opvang eigenlijk de verantwoordelijkheid is van het Rijk. Het is het werk van het COA, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.
Vorig jaar aan het begin van de zomer vroeg het Rijk, in de persoon van staatssecretaris Van der Burg, de gemeenten tijdelijk om hulp bij het regelen van 11.000 extra opvangplekken, nadat honderden migranten bij het aanmeldcentrum in Ter Apel in de openlucht hadden moeten slapen. De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad spraken toen al snel met Van der Burg af dat die noodplekken alleen bedoeld waren voor korte tijd, omdat ze vaak niet aan de basiseisen voldoen.
Het plan was dat het COA de locaties zou overnemen van de gemeenten en zou aanpassen, maar dat blijkt vaak niet mogelijk. De deadline voor de overname werd steeds verschoven. Nu blijkt dat van de 72 noodlocaties die bij gemeenten in beheer waren, er maar 16 geschikt zijn om omgebouwd te worden tot permanente opvanglocatie. Dat is nog geen kwart.
Lees verder via nos.nl