De kwaliteit van leven in Nederland is hoog, maar de structurele verschillen tussen groepen zijn hardnekkig. De verschillen op het gebied van gezondheid, opleiding en inkomen kunnen uitgroeien tot een diepere kloof die de kwaliteit van de samenleving aantast, waarschuwen onderzoekers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) in het nieuwe rapport de Sociale Staat van Nederland.
De meeste Nederlanders voelen zich gezond, de levensverwachting groeit en gemiddeld geven ze hun leven een 7,8. Nederland staat ook internationaal in de top in lijstjes over kwaliteit van leven en gelukkigste landen. Maar dat is maar een deel van het verhaal. Afkomst, leeftijd en opleidingsniveau maken in Nederland wel degelijk het verschil. ‘Een deel van de Nederlanders zal zich niet in het positieve beeld herkennen’, stelt SCP-onderzoeker Annemarie Wennekers.
De Sociale Staat laat helder zien dat de leefsituatie van mensen met een lage opleiding of een laag inkomen in Nederland minder goed is dan die van mensen met een hoge opleiding of een hoog inkomen. Ook is de leefsituatie van jongeren en autochtone Nederlanders beter dan die van ouderen en Nederlanders met een migratieachtergrond. Wennekers: ‘We zien over de gehele linie wel dat groepen erop vooruitgaan, maar daarmee verdwijnen de verschillen niet.’
Lees verder via kis.nl