Over de verdachte van de driedubbele moord in Rotterdam kwamen al eerder signalen binnen die leken te duiden op gevaar. Toch was zijn daad volgens hoogleraar Niels Mulder niet te voorkomen. “Al is alles optimaal georganiseerd, dit kan toch gebeuren.”
Niels Mulder is hoogleraar Openbare Geestelijke Gezondheidszorg en specialist op het gebied van mensen met verward of ‘onbegrepen gedrag’. Hij werkt ook aan het Erasmus MC, de plek waar een docent van de geneeskunde-opleiding gisteren werd vermoord.
Indicatie voor gevaar
“Het was een behoorlijke schrik”, zegt Mulder. “Ik was vooral verbijsterd. Het onderwijscentrum heeft een gemoedelijke sfeer, studenten zijn er aan het leren, er wordt les gegeven. Het is vreselijk wat er is gebeurd, ik betuig medeleven aan de nabestaanden.”
In verschillende media blijkt dat tegen de verdachte, Fouad L., meldingen zijn gedaan van overlast en vervuiling van zijn woning. Eerder werd hij ook veroordeeld voor dierenmishandeling en zou hij schreeuwen en verward gedrag vertonen. Zijn dat indicatoren voor gevaar en dus om op te schakelen? “Ik kan niets zeggen over deze persoon, ik ken hem niet”, zegt Mulder. “Maar in het algemeen is het wel zo dat dit signalen kunnen zijn dat er iets aan de hand is.”
Lees verder via eenvandaag.avrotros.nl
Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.