Jarenlang werden ze door de overheid gewantrouwd en in onmogelijke financiële en sociale posities gedrongen. Toch zetten gedupeerde ouders van het toeslagenschandaal zich in voor het herstel van vertrouwen tussen burger en overheid. In samenwerking met de gemeente Almere.
Ruim twee jaar geleden concludeerde de Parlementaire ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag onder voorzitterschap van toenmalig Tweede Kamerlid Chris van Dam (CDA) dat duizenden ouders door toedoen van Belastingdienst, wetgever en rechtspraak tussen 2005 en 2019 ongekend groot onrecht was aangedaan. Tijdens het Tweede Kamerdebat over dat verslag zei premier Rutte dat het helingsproces verder moest gaan dan ‘alleen de financiële kant, de teruggave waar mensen recht op hebben’.
Mooie en ongetwijfeld welgemeende woorden van de minister-president, die echter niet kunnen verhullen dat vele ouders nu nog steeds in afwachting zijn van compensatie. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zei in januari 2023 te vrezen dat het richting 2030 gaat voor gedupeerden duidelijkheid hebben over compensatie.
Lees verder via socialevraagstukken.nl
Meer leren over wet- en regelgeving, waaronder (online) gebiedsverboden van Jan van der Grinten, advocaat bestuursrecht bij Van Doorne en over hoe je adequaat reageert op een situatie die dreigt te escaleren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 november 2023 in Den Haag. Verder met Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.