Gebruik van online buurtplatform mijnbuurtje.nl leidt tot meer onderling contact en draagt bij aan het leren kennen van meer nieuwe bewoners. Dit wordt nog meer versterkt als dit gekoppeld wordt met offline informatiekanalen als een wijkkrant.
Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen. Socioloog Vera Gijsbers en Carlijn Cretier, student Sociologie onderzochten in het eerste halfjaar van 2016 de invloed van informatiekanalen De Wijkkrant en online buurtplatformDewijkwebsite.nl op de binding tussen wijkbewoners en hun woonbeleving. Het onderzoek vond plaats in de gemêleerde Nijmeegse wijk Hengstdal die al langere tijd beschikt over het mijnbuurtje platform alsook offline informatievoorzieningen.
Het onderzoek geeft meer inzicht in hoe wijkbewoners verbonden raken en hoe ieder plezierig kan leven. Onderzocht werd of wijkbewoners door lokale informatiekanalen (zoals de wijkkrant en/of het mijnbuurtje platform) te gebruiken meer contact hebben met andere wijkbewoners. Daarnaast onderzochten ze of wijkbewoners gelukkiger en tevredener in hun leven staan. De verwachting was dat informatie over de wijk en haar bewoners door middel van de lokale informatiekanalen met wijkbewoners wordt gedeeld en contacten tussen bewoners mogelijk maken. Via een enquête in Hengstdal onderzochten ze of deze verwachtingen kloppen. De mate van verbondenheid is onderzocht door te kijken naar de persoonlijke contacten die wijkbewoners met andere wijkbewoners hebben. Ook zijn de digitale contacten tussen wijkbewoners onderzocht bijvoorbeeld via Whatsapp of e-mail en is er gekeken hoeveel nieuwe wijkbewoners elkaar ontmoeten.
Lees verder via Mijn Buurtje – Gebruik van online platform mijnbuurtje.nl zorgt voor meer contact in de wijk