11:28
26 april 2024

Politie jaagt met Pokémon op inbrekers, maar hoe zit het met overlast spelers?

De politie in Vlaardingen zet het megapopulaire telefoonspelletje Pokémon in om inbrekers en fietsendieven het leven zuur te maken. Ondanks dat de regen met bakken uit de hemel komt, struinen de 14-jarige Daan, zijn maatje Kaj (13) en nog een handjevol tieners over de Westhavenplaats in het centrum van het Zuid-Hollandse Vlaardingen. Ze turen naar het schermpje op hun telefoon, op zoek naar Pokémon-figuurtjes. Zonder dat ze het weten, fungeren ze als afschrikmiddel voor fietsendieven en inbrekers.

Wijkagent Kor de Jong (54) kijkt genoegzaam toe. Hij heeft de Pokémon-jagers hier met een technisch foefje naartoe gelokt. Met één druk op de knop zorgt hij ervoor dat Pokémon-jagers binnen de kortste keren naar een door hem uitgekozen moment en plek in Vlaardingen komen. En dat, betoogt De Jong met een grijns op zijn gezicht, is een bijzonder probaat middel in de strijd tegen inbrekers en fietsendieven. ,,Want op plekken waar veel mensen zijn, gaat men echt niet inbreken”.

IJsje
Echt bewust van hun bijdrage aan de maatschappij zijn Daan en Kaj (13) niet. Het interesseert ze eigenlijk ook niet zo veel. Immers, ze vangen zonder enige moeite Pokémon-beestjes bij de vleet. ,,Je hoeft niet verder te zoeken als je bij zo’n punt aankomt. Al zitten er nu nog niet erg veel”, zegt een zichtbaar geoefende Daan, die in zijn linkerhand een ijsje vasthoudt en met zijn rechterduim tussen neus en lippen door een Pokémon vangt.

De Jong – in Pokémonkringen beter bekend als Wijkagent007 – krijgt veel lof toegezwaaid door collega’s, die hem prijzen om deze ‘vondst’. De techniek die wijkagent De Jong toepast heet ‘luren’. Dat betekent dat hij 100 euro betaalt aan het bedrijf Niantic uit Japan, de maker van Pokémon Go. In ruil daarvoor kan hij 180 keer voor een half uur durende Pokémon-invasie zorgen op een door hem gewenste locatie. Veel collega’s hebben hem al geprezen om zijn idee, waarvoor hij nu ook officieel het politiebudget mag aanspreken.

Het probeersel van de wijkagent mag wat hem betreft nog professioneler. Het liefst zou De Jong zien dat de Japanners speciaal voor de politie flexibele ‘hotspots’ maken, die agenten zelf kunnen verplaatsen wanneer ze maar willen. ,,Ik heb ze al een e-mailtje gestuurd. Voorwaarde is wel dat er meer districten enthousiast raken, want met honderd euro gaan we dat niet redden, vrees ik. Het is een gigantisch bedrijf, en gek genoeg hebben ze geen telefoonnummer. Ik hoop wat van ze te horen.”

Waardering
Ondernemers kunnen de pilot van de politie wel waarderen. ,,Hoe meer mensen, hoe minder gedonder”, stelt Rory Dickhoff, bestuurslid van de Vlaardingse tak van de Koninklijke Horeca Nederland. Zelf runt hij café BRLN aan de Westhavenplaats, een populaire Pokémon-omgeving. ,,We spelen het zelf ook allemaal. En naast dat het veiliger wordt, stijgen onze inkomsten. Met mooi weer komt er weleens een verdwaalde Pokémon-trainer op het terras zitten. Prima toch?”

Bron: AD

Lees verder via

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *