De politie leunt steeds meer op geautomatiseerde analyses van enorme hoeveelheden digitale gegevens. Tegelijkertijd zitten de politiedatabanken na jaren van slecht beheer vol onrechtmatig verkregen en te lang bewaarde informatie, blijkt uit onderzoek van Follow the Money. Experts maken zich zorgen over de gevolgen voor burgers: ‘Je kunt erop wachten dat dit fout gaat’.
‘Als wij niet goed met onze datahuishouding omgaan, niet goed voor de data zorgen, dan verliezen we uiteindelijk op reputatiegebied enorm veel punten,’ zegt Henk Geveke terwijl hij ernstig in de camera kijkt, ‘dus wij hebben dit goed te doen’.
Geveke, op dat moment nog verbonden aan de hoogste politieopleiding, is kort aan het woord in de sfeerimpressie van een congres over ‘datagedreven werken’ in mei 2024.
Die manier van werken komt erop neer dat de politie zich steeds vaker baseert op geautomatiseerde analyses van gigantische hoeveelheden digitale informatie.
Praktijkvoorbeelden zijn de Encrochat en Sky ECC-zaken, waarbij de politie honderden miljoenen versleutelde berichten kraakte en daarin op zoek ging naar criminele activiteiten, en het Criminaliteits Anticipatie Systeem, waarbij ze op basis van analyses van grote datasets probeert inbraken te voorspellen. Analyses van beschikbare data (het bewijs) zijn het uitgangspunt voor mogelijk onderzoek (de zaak).
Lees verder via ftm.nl