De politieorganisatie maakt steeds meer gebruik van de capaciteit, kennis en kunde van burgers, vooral in de context van Gebiedsgebonden Politiewerk (GGPW). Dit artikel geeft een overzicht van de huidige stand van zaken. We concluderen dat sociale media een steeds belangrijker rol spelen in de interactie tussen politie en burgers, wat nieuwe mogelijkheden creëert voor verdergaande samenwerking. Implementaties van GGPW, zoals verschillende vormen van burgerparticipatie, lijken vooral effect te hebben op sociaal-psychologische factoren als zichtbaarheid, vertrouwen en legitimiteit. Deze effecten kunnen echter wel de criminaliteitscijfers indirect beïnvloeden.
Een half jaar na de start van een politiewebsite met Europa’s meest gezochte criminelen zijn veertien voortvluchtigen gearresteerd. Dit meldt De Telegraaf. Zeker acht van de verdachten werden opgespoord met behulp van tips die via de website binnenkwamen, aldus Europol.
De hulp van het publiek blijkt volgens Europol erg nuttig. Daarnaast helpt ook de media-aandacht bij de opsporing van zeer gevaarlijke criminelen. Toen de website in januari van start ging, stonden er direct al 42 gezochte misdadigers en terrorismeverdachten op. Veertien zijn er gepakt, maar er komen ook regelmatig criminelen bij, waardoor het totaal nu op 45 staat. Het gaat hierbij om personen wie soms (levens)lange gevangenisstraffen boven het hoofd staan. Er staan overigens geen Nederlanders op de site eumostwanted.eu, die bijgehouden wordt door ENFAST. Dit is een Europees politienetwerk van opsporings- en arrestatieteams uit alle 28 EU-lidstaten.
Lees verder via