Jeugdprofessionals in de wijken zien radicalisering en polarisatie onder jongeren. Voorheen speelde religie hierbij een nadrukkelijke rol, maar tegenwoordig zijn dat een toenemend wantrouwen richting de overheid, radicaal rechtse ideeën en complottheorieën. Dat blijkt uit de publicatie ‘Polarisatie onder jongeren door de ogen van jeugdprofessionals’ van De Expertise-unit Sociale Stabiliteit van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en het Nederlands Jeugdinstituut.
Jeugdwerkers pleiten voor een breder perspectief op radicalisering en polarisatie onder jongeren dan alleen het veiligheidsperspectief. Zij benaderen zelf de problematiek meer als een zorgvraagstuk en leggen de nadruk op preventie. Omdat gemeenten deze thematiek vaak bekijken vanuit de veiligheidsinvalshoek, zijn de jongerenwerkers niet altijd in beeld terwijl zij het wel als hun taak beschouwen om iets te doen tegen de toenemende polarisatie.
Lees verder via nationaleonderwijsgids.nl
Meer leren over wet- en regelgeving, waaronder (online) gebiedsverboden van Jan van der Grinten, advocaat bestuursrecht bij Van Doorne en over hoe je adequaat reageert op een situatie die dreigt te escaleren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 november 2023 in Den Haag. Verder met Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.
Meer leren over de integrale aanpak van veelplegers, verwarde personen en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2023’ die start op 3 november in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.