Paul Depla, burgemeester van Breda, is van mening dat zijn stad een virtuele wijkagent nodig heeft om zo ook het leven dat zich online afspeelt in de gaten te kunnen houden. ‘Je hebt ook de ogen en oren in de virtuele wereld nodig’, vertelt hij aan Breda Vandaag.
Signalen oppikken
Depla vindt dat wijkagenten via internet en sociale media meer signalen kunnen oppikken. ‘Als je zegt dat er op elke vijfduizend inwoners een wijkagent moet zijn en dat dat het is, dan ga je voorbij aan de werkelijkheid. Die is namelijk dat een deel van het leven zich online afspeelt. Ook daar moet je als wijkagent je voelhorens uitsteken. Ik vind dat je als overheid zaken moet signaleren. Als er bij familiedrama’s uitingen zijn geweest op sociale media, wordt daarna ook gezegd ‘dat had je moeten weten’, zo vertelt de burgemeester.
Agenten op de stoep na tweet
Toch gaan er in de stad van Depla ook wel eens zaken mis met het monitoren van sociale media. Onlangs kreeg een inwoner van Breda bezoek van drie agenten naar aanleiding van een tweet over de aanslagen in Brussel. Depla heeft naderhand zijn excuses gemaakt voor het bezoek. ‘Een reactie moet wel proportioneel zijn. Een keer doorklikken op zijn profiel en een telefoontje had al veel duidelijk gemaakt. Als overheid moet je je bewust zijn van je handelen.’
Straathoekwerker
In Heerlen, waar Depla iets meer dan een jaar geleden burgemeester was, is er al een virtuele wijkagent ingesteld om pesten te signaleren en om reacties op sociale media in de gaten te houden. Depla maakt de vergelijking met de straathoekwerker van vroeger.
Bron: Binnenlandsbestuur