Het gebrek aan rechtsbescherming is het belangrijkste knelpunt voor ouders die met een uithuisplaatsing te maken krijgen. Dit komt onder meer door onzorgvuldige rapporten, het gebrek aan juridische bijstand en kinderrechters die onvoldoende kunnen controleren of uithuisplaatsing van een kind noodzakelijk is. Dat blijkt uit een factsheet die door Leidse juristen en pedagogen is opgesteld.
Spoedprocedures zonder vooraf gehoord te worden, onzorgvuldige rapporten, het gebrek aan juridische bijstand, een open rechtsgrond – waardoor ruime interpretatie voor uithuisplaatsing mogelijk is -, een kinderrechter die maar een beperkte rol heeft en daardoor onvoldoende grip heeft of er door jeugdzorg adequaat gewerkt wordt aan gezinshereniging. Enkele problemen die het rapport aanhaalt. “Al deze zaken maken dat minderjarigen en hun ouders zwak staan tegenover een machtig uitvoeringsapparaat.”
Lees verder via skipr.nl
Meer leren over Samen veranderen 2022 – Anders werken aan maatschappelijke transities? Kom 3 juni naar Leerhotel het Klooster leren met en van Prof. dr. Jaap Boonstra, hoogleraar Organisatiedynamiek bij ESADE Business & Law School in Barcelona, professor Organisatieverandering bij WU (Vienna University of Economics and Business) en verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB), Prof. dr. Jan-Kees Helderman, hoogleraar Sociaal beleid en bestuur aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit, Hester van Buren, voorzitter Raad van Bestuur bij Rochdale, Karen den Hertog, Hoofd afdeling Gezond Leven bij de Gemeente Amsterdam en MT-lid GGD Amsterdam-Amstelland, Shirine Moerkerken, Interventiekundige bij Strange | Strategy and Change en auteur van de boeken ‘Hoe ik verander’ en ‘Conflict eren’ en Elleke van Gelder, Ontwikkelaar en ontwerper Sociale Innovatie, Nationale Politie. Zie de website van het Haags Congres Bureau voor meer informatie.