03:04
18 december 2024

Opvoeden in twee werelden: balans tussen zorg en zelfbeschikking

Opvoeden in twee werelden: balans tussen zorg en zelfbeschikking

Alcohol, kleding, vriendjes: vaak zorgt dit voor ruzies tussen ouders en opgroeiende kinderen. Waar stopt hun verantwoordelijkheid en waar begint het zelfbeschikkingsrecht van hun kind? Voor ouders met een migratieachtergrond kunnen culturele verschillen meespelen. Hoe ondersteun je hen hierbij? Hilde Bakker van Movisie gaat in gesprek met Najat Toub-Arssi aan de hand van drie praktijkvoorbeelden.

Ouders met een migratieachtergrond zitten soms klem tussen hun eigen culturele tradities en gedragsregels en de verwachtingen van de Nederlandse samenleving. Als opvoedondersteuner kun je hen hierbij helpen, mits je goed weet waar je op moet letten. ‘Het is hierbij belangrijk om aan te sluiten bij de waarden en normen van de ouders’, zegt expert Najat Toub-Arssi in deze video. ‘Vervolgens kiezen zij de ruimte voor vrijheid en zelfstandigheid voor hun opgroeiende kind.’ Maar het is nooit geoorloofd om druk of dwang uit te oefenen bij bijvoorbeeld studie- of partnerkeuze.

In deze video geeft Najat Toub-Arssi, deskundig in diversiteitsensitief werken, drie praktijkvoorbeelden hoe je ouders met een migratieachtergrond kunt adviseren bij conflicten over de bewegingsvrijheid van hun kind. Op YouTube kun je de Kijkwijzer gebruiken om naar een specifiek praktijkvoorbeeld te gaan.

Onbekend
Ouders zoeken steeds vaker op verschillende plekken naar advies in de opvoeding: in hun netwerk, gespreksgroepen, online. Toub-Arssi: ‘Ze willen niet enkel regels opleggen, maar uitleggen waaróm ze bepaalde verwachtingen hebben. Het is belangrijk om dit te waarderen en te stimuleren. Professionele opvoedondersteuning is echter nog vaak onbekend of de stap ernaartoe is te groot. Daarin kunnen ook ervaringen met racisme en discriminatie meespelen, dit is voor deze ouders aan de orde van de dag. Ook merken ze soms bij professionals twijfels over hun opvoedvaardigheden. Niet alleen nieuwkomers ervaren dit, dit geldt ook voor de tweede en derde generatie. Andersom hebben mensen met een migratieachtergrond ook aannames over Nederlandse opvoedmethoden. Dat ook Nederlandse ouders bezorgd zijn over het gedrag van hun kinderen en conflicten hebben over uitgaan en vriendjes is voor hen soms moeilijk voor te stellen.

Lees en luister verder via kis.nl

Op 2 oktober 2024 vindt de 8e editie plaats van het jaarlijks HCB Seminar Checklist Kinderopvang & Basisonderwijs, georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met medewerking van onder meer Bas Vermeulen, interimmanager & consultant in de Kinderopvang en Primair onderwijs. In 10 kwartier weer op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *