Door: Igno Pröpper en Bart Litjens
Opgaven gestuurd werken: voor de hele organisatie of voor een deel van de organisatie?
Introductie
We zien dat er discussie is over de vraag of de gehele organisatie of slechts een deel van de organisatie volgens de principes van opgaven gestuurd werken aan de slag zou moeten gaan. We signaleren af en toe dat het beeld bestaat dat opgaven gestuurd werken alleen van toepassing is op complexe maatschappelijke opgaven. De gedachte dan is dat productie- of zaakgerichte activiteiten en ondersteunende werkzaamheden een andere benadering vragen – zoals vergunningverlening, burgerzaken en facilitaire dienstverlening. Dit beeld klopt wat ons betreft niet.
Opgaven gestuurd werken is vooral een werkwijze om aan de slag te gaan met concrete zaken – met focus op realisatie en gezamenlijk bouwen in plaats van vergaderen of beschouwen. Je kunt ervoor kiezen om dit voor de gehele organisatie toe te passen, maar ook selectief, bijvoorbeeld bij één concreet vraagstuk, project of ‘product’. De essentie van opgaven gestuurd werken wordt echter misverstaan als delen van de organisatie worden uitgesloten omdat opgaven gestuurd werken niet passend is.
Lees verder via opgavegestuurdwerken.nl (pdf te downloaden)
Meer leren over opgavegericht (opgaven gestuurd) werken en slim sturen, in theorie en praktijk? Kom 20 juni naar het door het Haags Congres Bureau georganiseerde Nieuwspoort Seminar ‘Bestuurskunde BinnensteBuiten – Opgavegericht werken en slim sturen’ met oa ing. Peter Struik MBA (Partners + Pröpper) prof. dr. Katrien Termeer (Wageningen University), Bart Teunissen (Gemeente Doetinchem), Renzo Steijvers (Gemeente Den Haag), en Ineke den Heijer (Provincie Zuid-Holland).