De discussie en spanningen in de Verenigde Staten rond politiegeweld, etnisch profileren en racisme spelen in Nederland ook. Volgens Gerrit van de Kamp van de politiebond ACP leidt eenzijdige berichtgeving en beeldvorming tot gevaarlijke polarisatie.
De staandehouding van rapper Typhoon door de politie vorige maand zorgde voor nationale ophef. Een sterk staaltje van etnisch profileren, was de conclusie.
„Dan zie je een maand later een filmpje op internet van een agent die bij een controle ernstig beledigd wordt door een ander rapper, rapper Boef, en dat wordt nauwelijks opgepikt”, zegt Van de Kamp.
„Er is sprake van een grote eenzijdigheid in het debat over racisme, etnisch profileren, minderheden en andere kwetsbare groepen. Zaken worden niet van twee kanten belicht en het geluid van kleine groepen krijgt onevenredig veel aandacht. Sociale media spelen daarbij een grote rol. ’Schreeuwers’ kunnen voor sterke polarisatie zorgen, met alle gevolgen van dien.” De moord op vijf agenten in Dallas laat zien wat die polarisatie voor gevolgen kan hebben.
Mensen moeten er zich van bewust zijn dat ze bij dit soort gevoelige kwesties als racisme, zaken niet uit het verband trekken en zich beroepen op feiten, vindt Van de Kamp: „Er lijkt soms van alles aan de hand, terwijl dat helemaal niet het geval is. Of er is nog geen helemaal geen onderzoek gedaan naar een bepaald fenomeen, terwijl er al conclusies zijn getrokken. We moeten voorzichtig zijn: dat geldt voor alle betrokken spelers”, zegt de politiebond-voorzitter.
Bron: Telegraaf
Lees verder via Rechtspraak – Raad heeft veel vragen over wetsvoorstel politiegeweld