Hoewel het aantal woninginbraken inmiddels al enige jaren afneemt, blijft de maatschappelijke impact groot. Slachtoffers worden geraakt in de omgeving die zij als het veiligst beschouwen: hun eigen woning. Vanwege de impact op de slachtoffers worden woninginbraken aangemerkt als High Impact Crime. Het is dus niet verwonderlijk dat de overheid er veel aan gelegen is om deze vorm van criminaliteit terug te dringen. Een wapen in deze strijd is B3W, een veiligheidsstrategie die het beste van probleemgericht werken, informatiegestuurde politie en burgerparticipatie in zich verenigt.
Het Politieacademieonderzoeksrapport ‘Íntegraal werken loont’ beschrijft hoe B3W in de politie-eenheden Noord-Holland, Zeeland-West-Brabant en Den Haag wordt toegepast om woningbraken aan te pakken en welke factoren hierop van invloed zijn. Uit het onderzoek blijkt dat een goede probleemanalyse, sturen op basis van relevante informatie, integraal werken en de aanwezigheid van regievoerders bepalende factoren zijn voor de effectiviteit van deze veiligheidsstrategie.
Integraal werken loont. Onderzoek naar de veiligheidsstrategie B3W bij woninginbraken door Drs. J. M. Lam, Drs. A. Rottenberg, M.A.R. Sinke MCI, Drs. E.Y. Tigchelaar en Dr. N. Kop is uitgegeven door en te bestellen bij uitgeverij Boom criminologie.
Bron: Politieacademie