08:04
05 oktober 2024

Ondersteuning en veiligheid bieden bij klimaatdemonstraties

Ondersteuning en veiligheid bieden bij klimaatdemonstraties

Demonstraties zijn een belangrijk onderdeel van onze democratie en een manier voor kinderen en jongeren om hun mening te uiten. Het aantal acties en demonstraties tegen klimaatverandering is de afgelopen jaren flink toegenomen. Dit laat zien dat jongeren zich net als volwassenen zorgen maken over de klimaatopwarming en de gevolgen hiervan voor mens, natuur en leefomgeving. Ook laten demonstraties zien dat de democratische samenleving divers en veerkrachtig is. Tegelijkertijd brengt het uitdagingen met zich mee. Hoe ga je hier als beleidsmaker mee om?

Waarom zijn acties en demonstraties belangrijk?
Door deel te nemen aan acties en demonstraties leren jongeren wat het betekent om een actieve burger te zijn. Hoewel kinderen onder de achttien jaar nog niet kunnen stemmen, zien ze hoe ze met demonstraties hun stem kunnen laten horen. Ze willen betrokken zijn en invloed uitoefenen op maatschappelijke onderwerpen, zoals klimaatverandering. Dat doen ze op verschillende manieren. Door initiatieven op school, in de eigen buurt of via sociale media. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van hun besef over het nemen van verantwoordelijkheid in de samenleving.

Demonstraties zijn ook een belangrijk onderdeel van onze democratie en een manier voor jongeren om hun mening te uiten. Demonstraties laten zien dat onze samenleving divers en veerkrachtig is. Zo blijkt uit onderzoek van IPSOS I&O dat een ruime meerderheid, namelijk 69 procent van alle Nederlanders, vindt dat iedereen vrij moet zijn om voor of tegen iets te demonstreren. En een meerderheid van 54 procent vindt demonstraties nodig voor maatschappelijke verandering.

Door demonstraties te erkennen, moedig je als gemeente kinderen en jongeren aan om actief deel te nemen aan de samenleving. Ook ondersteun je de waarde van de democratie. Een belangrijk kenmerk van een democratie is namelijk vrijheid: in gedachten, meningen en acties, binnen de grenzen van de wet.

Iedere burger, dus ook kinderen en jongeren, moet de vrijheid hebben om samen te komen en te praten over waar ze zich zorgen over maken. Meer informatie over waarom jongeren hun stem moeten kunnen laten horen lees je bij Waarom jeugdparticipatie?

Lees verder via nji.nl

Meer leren van Jan van der Grinten over de bevoegdheden van de burgemeester bij demonstraties en online gebiedsverboden? En over radicalisering, white-collar crime, jeugdcriminaliteit en over de samenhang tussen huiselijk geweld en zware criminaliteit? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 9 oktober en 6 november met Janine Berton, Bram Sizoo, Janine Janssen, Bob Hoogenboom, André van der Laan en Jan van der Grinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *