11:51
28 april 2024

Omgevingsdiensten Brabant vinden zwakke schakels dankzij ketenaanpak

Omgevingsdiensten Brabant vinden zwakke schakels dankzij ketenaanpak

Hoe ziet de keten voor de verwijdering en verwerking van afval, asbest en bodem- en bouwstoffen er precies uit? Welke bedrijven zijn betrokken en op welke plekken zijn de regels makkelijk te overtreden? De Brabantse omgevingsdiensten brachten het in kaart met een barrièremodel. En wierpen barrières op om overtredingen en malafide praktijken te voorkomen.

Een vergaderruimte in een kantoorgebouw. Aan tafel zitten toezichthouders, vergunningverleners, beleidsmedewerkers, politiemensen en kenners van de keten. Ze brengen met een barrièremodel de hele keten van een sector in beeld. Tegelijkertijd duiken ze in het hoofd van een wetsovertreder: waar zitten de zwakke plekken in de keten, waar kan ik geld verdienen of besparen zonder dat toezichthouders merken dat ik de regels ontduik?

Problemen aanpakken
“Zo begint de ketenaanpak inderdaad”, zegt Robert Hoogveld, coördinator ketenaanpak bij Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant. “Om de juiste interventies te kunnen doen, moet je een goed beeld hebben van een keten. En daarvoor is samenwerking nodig. Binnen de grenzen van je werkgebied, maar zeker ook daarbuiten. Want bedrijven in de keten hebben geen boodschap aan gemeente- of regiogrenzen. Daarom trekken we met de drie Brabantse omgevingsdiensten samen op. We maken ieder jaar samen een programma en voeren dat gelijktijdig uit.”

Lees verder via toezine.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *