Gemeenten hebben nog steeds te weinig standplaatsen voor woonwagens. In vijf jaar tijd zijn er minder dan vijftig plekken bijgekomen, terwijl er zeker 4000 nieuwe standplaatsen nodig zijn. En het ziet er niet naar uit dit in de komende vijf jaar verandert, staat in een onderzoek in opdracht van de Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme en het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Gemeenten zijn wettelijk verplicht om woonwagenbewoners een standplaats te geven omdat het gaat om een beschermde woonvorm.
Van uitsterf- naar uitstelbeleid
Tussen 1999 en 2018 was het actief beleid van gemeenten om standplaatsen op te heffen. Dit ‘uitsterfbeleid’ werd onder druk van het Europees Hof van de Rechten van de Mens en de Nationale Ombudsman afgeschaft.
Met het nieuwe beleid hoopte de overheid perspectief te bieden aan woonwagenbewoners, maar daar komt dus niet veel van terecht. De onderzoekers concluderen dat het uitsterfbeleid niet is verdwenen, maar is veranderd in een ‘uitstelbeleid’. Dat betekent onder meer dat er wachtlijsten zijn voor een standplaats.
Lees verder via nos.nl