01:03
22 november 2024

Nieuwe en ouderwetse criminaliteit in digitaal jasje

Nieuwe en ouderwetse criminaliteit in digitaal jasje

‘Cybercrime kinderspel’, citeerde Christiaan Baardman, raadsheer bij het gerechtshof Den Haag en coördinator van het Kenniscentrum Cybercrime, gisteren (6 april 2016) een krantenkop. Hij opende de themadag Licht in de digitale duisternis,  waar 200 professionals op af kwamen.

Het Kenniscentrum verzamelt en beheert informatie over computercriminaliteit. Hierbij gaat het vaak niet eens over nieuwe vormen van hightech misdaad, maar om doodnormale oplichting of chantage, maar dan in een digitaal jasje. En juist die toevoegingmaakt het werk van politie, Openbaar Ministerie en Rechtspraak knap ingewikkeld, getuige de vaktermen als keyloggers, IP-taps, social engineering, white hat hackers, zero day exploits, botnets, bruteforce die voortdurend voorbij kwamen.

Kenniscentra

 ‘Je moet snappen wat er gebeurt voordat je erover kunt oordelen.’ Het zijn de woorden van Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, tijdens zijn toespraak. Specialistische kennis moet worden opgebouwd, geborgd en gedeeld. Bijvoorbeeld doorkenniscentra, waarvan de Rechtspraak er inmiddels 7 kent. ‘De rechter van 25 jaar geleden werd geacht vooral veel kennis paraat te hebben’, volgens Bakker. ‘Op die manier lukt het nu niet meer.’

Belangstelling

In de zaal zaten naast rechters ook mensen uit het onderwijs, OM, Belastingdienst, ministerie van Defensie. Niet alleen in Nederland valt het Kenniscentrum Cybercrime op. Vorig jaar noemdeU verlaat Rechtspraak.nl de Raad van de Europese Unie het een zogenoemde best practice, en raadde lidstaten aan vergelijkbare initiatieven op te zetten ter ondersteuning van rechters.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *