Acht jaar na ‘Toezicht: beschouwingen over inspecties en autoriteiten’ verscheen onlangs een geactualiseerde druk van het handboek. Met de nieuwste ontwikkelingen én praktijkvoorbeelden.
De eerste druk van ‘Toezicht: beschouwingen over inspecties en autoriteiten’ was vooral een beschrijving van de belangrijkste inspecties en autoriteiten in Nederland. Bij de tweede druk gooien Erwin Muller, Femke de Vries en Heinrich Winter het over een andere boeg. Ze concentreren zich op belangrijke thema’s voor toezicht, zoals de beginselen van goed toezicht, de organisatie van toezicht, publiek vertrouwen, interventies en uitdagingen voor toezicht. Vooraanstaande toezichtprofessionals schreven met ze mee.
Behoefte aan kennis en inzichten
Ze openen het voorwoord met dezelfde woorden als de inleiding van de eerste druk. “Toezicht is tegenwoordig een belangrijk onderwerp in de praktijk en wetenschap. De rol van inspecties en autoriteiten wordt intensief bediscussieerd, zeker naar aanleiding van incidenten en ongelukken. De verwachtingen van inspecties en autoriteiten zijn hoog en de mogelijkheden zijn per definitie beperkt.” Het kan net zo goed de opening zijn van deze druk, stellen de auteurs. “Er is en blijft veel behoefte aan kennis en inzichten over het toezicht in Nederland. De organisatie en het functioneren van inspecties en autoriteiten is en blijft cruciaal voor het functioneren van het openbaar bestuur en de democratische rechtstaat.”
Lees verder via toezine.nl
Meer leren over een toezichthouder in verbinding en ontwikkelingen en trends in overheidstoezicht? Kom op donderdag 23 november, 7 december en 14 december naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding met onder meer Prof. dr. Esther Versluis, hoogleraar European Regulatory Governance aan de Universiteit Maastricht en Dr. Bart Snels, inspecteur-generaal bij de Inspectie belastingen, toeslagen en douane.