06:50
17 november 2024

Multiprobleemverdachten verder in beeld

Multiprobleemverdachten verder in beeld

In 2020 heeft het OM in samenwerking met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor het eerst een verkennend onderzoek gedaan naar multiproblematiek bij mensen die met het strafrecht in aanmerking komen. Hieruit bleek dat bij veel verdachten sprake is van problematiek op meerdere leefgebieden. Inzicht hierin biedt het OM handvatten voor ‘straffen met zorg’.

Dit jaar is het onderzoek herhaald. De analyse is uitgevoerd op strafzaken die zijn ingestroomd tussen 2013 en 2019, dat zijn in totaal circa 1,3 miljoen misdrijfzaken met circa 730.000 unieke verdachten. Net als de vorige keer zijn de OM-data gekoppeld aan het Sociaal Statistisch Bestand van het CBS. Dit bestand leverde informatie over vier probleemdomeinen: gezondheid, inkomenspositie, leefsituatie en (problemen in de) jeugd. Er is in dit onderzoek sprake van multiproblematiek als de verdachte voorkomt in twee of meer van deze probleemdomeinen (naast inzet van het strafrecht). Vervolgens is een vergelijking gemaakt tussen verdachten met multiproblematiek, verdachten zonder multiproblematiek en een matchgroep (qua leeftijdsopbouw een vergelijkbare groep uit de bevolking van Nederland). Hieronder worden de belangrijkste bevindingen uitgelicht.

Lees verder via om.nl

Meer leren van Godfried van Gestel, Frank van Summeren en Robert van Brakel over een integrale persoonsgerichte aanpak? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2022’ die start op 3 november in Den Haag. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over Samen veranderen 2022 – Anders werken aan maatschappelijke transities? Kom 3 juni naar Leerhotel het Klooster leren met en van Prof. dr. Jaap Boonstra, hoogleraar Organisatiedynamiek bij ESADE Business & Law School in Barcelona, professor Organisatieverandering bij WU (Vienna University of Economics and Business) en verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB), Prof. dr. Jan-Kees Helderman, hoogleraar Sociaal beleid en bestuur aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit, Hester van Buren, voorzitter Raad van Bestuur bij Rochdale, Karen den Hertog, Hoofd afdeling Gezond Leven bij de Gemeente Amsterdam en MT-lid GGD Amsterdam-Amstelland, Shirine Moerkerken, Interventiekundige bij Strange | Strategy and Change en auteur van de boeken ‘Hoe ik verander’ en ‘Conflict eren’ en Elleke van Gelder, Ontwikkelaar en ontwerper Sociale Innovatie, Nationale Politie. Zie de website van het Haags Congres Bureau voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *