03:49
11 januari 2025

Expired: Ouders aan zet tegen radicalisering om vervreemdingsproces te voorkomen

Had ik het maar geweten, en had ik maar geweten wat ik toen moest doen. Die hartenkreet van ouders met kinderen die radicaliseerden, vormt de basis voor een nieuwe radicaliseringsaanpak.

In een training leren moeders in de Haagse Schilderswijk hoe ze radicalisering wel op tijd kunnen herkennen en hoe ze dan kunnen handelen. En die moederaanpak werkt: het project wordt nu landelijk uitgerold.

“Familieleden zijn vaak de eersten die merken dat hun zoon, dochter, broer of zus vatbaar wordt voor radicaal gedachtegoed”, aldus initiatiefneemster Karima Sahla. “Zij spelen een cruciale rol bij de aanpak van radicalisering en bij het herstellen van de band van geradicaliseerde jongeren met de samenleving.”

Hoop

De naam van het project is Oumnia Works. Oumnia is een Arabisch woord dat hoop betekent en oum is moeder. Die dubbele betekenis staat voor de gedachte achter deze training: moeders zijn de hoop voor de toekomst.

Doel is dat moeders bewuster worden van de risico’s die hun kinderen lopen en vaardigheden leren waarmee ze daar iets aan kunnen doen. Inmiddels hebben 150 moeders meegedaan.

Veel moeders weten alleen niet goed op welke signalen ze moeten letten. Ze begrijpen niet waar radicalisering vandaan komt en welke gevaren het in zich bergt. Moeders geven ook aan dat ze leefwereld van jongeren, die zich deels afspeelt online, niet altijd kennen.

Training

Op al die punten worden ze bij Oumnia Works getraind. In de bijeenkomsten bespreken moeders de ervaringen van ouders die het hebben meegemaakt. Ook komen onderwerpen als het puberbrein aan bod.

Omgaan met sociale media is een ander belangrijk thema: waar halen jongeren hun informatie vandaan en waar kunnen ouders online ook een tegengeluid vinden.

De training eindigt met informatie voor de hulpverlening in de buurt. Dan worden ook eventuele vooroordelen over hulp zoeken besproken.

Bron: NOS

Lees verder via Gemeente.nu – Moslimouders voorkomen vervreemdingsproces jongeren

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *