Jacob Kohnstamm stopt na twaalf jaar als voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens. Zijn diagnose: onze persoonlijke gegevens zijn een betaalmiddel geworden. Maar wat ermee gebeurt als het is afgeschreven, weten we niet. Een afscheidsinterview met de toezichthouder die soms liever activist had willen zijn.
Kohnstamm vertelde dat de evaluaties van de grote terroristische aanslagen in Europa steeds hetzelfde onthutsende beeld opleverden. ‘Van bezuinigingen op het foute moment, van vergissingen, van fatale gebrekkige communicatie tussen de voor veiligheid verantwoordelijke diensten, van organisaties die samen hadden mogen, kunnen en moeten werken, maar die dat om allerlei redenen niet deden,’ zei hij op – de voor hem gebruikelijke – beleefde toon.
‘Redenen die in elk geval niets met privacywetgeving, gebrek aan informatie of bevoegdheden te maken hadden.’ Met cynisme concludeerde Kohnstamm ‘dat het kennelijk politiek lonender is om privacybeperkende maatregelen af te kondigen dan om als bestuurder effectief orde op zaken te stellen bij organisaties als politie, justitie, inlichtingen- en veiligheidsdiensten.’
Lees verder via De Correspondent – Misschien moeten we het woord privacy niet meer gebruiken