09:59
22 januari 2025

Misdrijven sneller oplossen dankzij automatisering DNA-proces

Misdrijven sneller oplossen dankzij automatisering DNA-proces

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft als eerste forensisch instituut in de wereld software ontwikkeld om het proces van een (eenvoudig) spoor tot en met DNA-rapportage te automatiseren. Tot op heden zaten altijd handmatige stappen in het proces. Deze maand start een proeftuin met de politie en het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam. In die proeftuin koppelt het NFI de automatisch gegenereerde resultaten van DNA-analyses standaard binnen drie werkdagen terug aan de opsporingsdiensten. ‘Dit helpt de opsporing en vervolging van misdadigers te versnellen.’

Een bloeddruppel op een ingeslagen raam bij een inbraak, een vingerafdruk achtergelaten op de kassa bij een overval. Het vaststellen van dit soort sporen en DNA-analyse zijn een belangrijk onderdeel van de opsporing. De informatie van DNA-onderzoek kan van groot belang zijn voor het strafrechtelijk onderzoek. Als je sneller weet wie een mogelijke verdachte is -of juist niet,- heeft dat gevolgen voor de tactische keuzes in het onderzoek. Partijen die zich bezig houden met de forensische opsporing zijn voortdurend op zoek naar manieren waarop het onderzoek nog sneller en beter kan. En dat is precies waar de proeftuin ‘De Snelle Identificatie-lijn’ (De Snelle ID-lijn) over gaat.

Geautomatiseerd DNA-proces
Het NFI werkt in deze proeftuin samen met het OM en de politie in Rotterdam. De afgelopen jaren heeft het NFI al veel stappen in het DNA-laboratoriumproces geautomatiseerd, maar de laatste stap was nog altijd handmatig, vertelt Sander Kneppers. Hij is vanuit het NFI betrokken is bij de proeftuin Snelle ID-lijn: “Het NFI heeft nu ook de analyse van het DNA-spoor, de interpretatie van het DNA-profiel en de vergelijking van het profiel met personen binnen de zaak, allen geautomatiseerd. Net als het eenmalig vergelijk met de DNA-databank voor strafzaken én de rapportage van de resultaten. Na het insturen van een spoor naar het NFI weten de politie en OM dus standaard al na drie werkdagen of er een overeenkomst is met het DNA profiel van een persoon in de zaak, of met een persoon in de DNA-databank.”

Lees verder via politie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *