02:04
22 januari 2025

Gemeenten op ontoegankelijke websites gewezen

Gemeenten op ontoegankelijke websites gewezen

De overheid werkt al sinds 2001 aan het digitaal toegankelijk maken van websites, maar behaalt nog geen volledige score.

Het Digitoegankelijk toezichts- en ondersteuningsprogramma van het ministerie van BZK heeft met een signaleringsbrief gemeenten op hun ontoegankelijke websites en apps gewezen. De brief is specifiek bedoeld voor gemeenten die sinds 1 februari met verlopen toegankelijkheidsverklaringen voor hun websites en apps te maken hebben.

Wettelijke eisen
De gemeenten die een brief op de mat hebben liggen voldoen met hun apps en websites niet langer aan de wet voor digitale toegankelijkheid voor mensen met een visuele, auditieve of cognitieve beperking. Het gaat om websites en apps die al langer niet volledig voldoen aan de eisen en nu ook de toegankelijkheidsverklaringen zien aflopen.

Het programma roept deze gemeenten op om aan de slag te gaan met het verbeteren van hun digitale toegankelijkheid. Er zijn verschillende statussen voor toegankelijkheid, variërend van A-status tot en met E-status. Een A-status betekent dat er wordt voldaan aan alle eisen. Bij een B-status wordt niet aan alle eisen voldaan. Een C-status betekent dat er een toegankelijkheidsonderzoek wordt ingepland. Wanneer er geen verklaring over is gepubliceerd en er ook geen toegankelijkheidsonderzoek is ingepland, vervalt de status naar D of E.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de wegens succes herhaalde HCB Seminars Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die starten op 11 april 2024 in Den Haag en zijn  georganiseerd door het Haags Congres Bureau. In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:

  • Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
  • Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
  • Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie

Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Meike Bokhorst, Universiteit Utrecht en WRR, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *