05:19
21 januari 2025

Minder slachtoffers maar mensenhandel blijft aandacht vragen

Minder slachtoffers maar mensenhandel blijft aandacht vragen

Het aantal slachtoffers van mensenhandel is in de afgelopen jaren gedaald. Toch blijft het om aandacht vragen. Mede door een strenger asielbeleid bestaat de kans dat vooral vluchtelingen en asielzoekers een groter risico lopen op uitbuiting.

Dit staat in het rapport ‘Mensenhandel in beeld: fenomeenbeeld 2024’ van het Expertisecentrum Mensenhandel en Mensensmokkel (EMM). De politie, een van de partnerorganisaties van het EMM, heeft het centrum verzocht dit rapport op te stellen. Het EMM beschikt over een integraal overzicht van signalen van en opsporingsonderzoeken naar mensenhandel, waarin ook gegevens van andere partners, zoals de Koninklijke Marechaussee (KMar) en de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA), zijn meegenomen. Het fenomeenbeeld bevat een analyse van ruim tweehonderd opsporingsonderzoeken naar mensenhandel in de afgelopen vier jaar.

In de periode 2019-2022 zijn in totaal 3.990 slachtoffers van mensenhandel aangemeld bij het Coördinatiecentrum Mensenhandel (CoMensha). Uit jaarverslagen van CoMensha blijkt een afname van het aantal aanmeldingen per jaar, van 1.372 slachtoffers in 2019 naar 814 slachtoffers in 2022. ‘Het beeld bevestigt dat we als politie binnen het programma Samen tegen Mensenhandel op de goede weg zijn’, zegt politiechef Karin Krukkert, portefeuillehouder Vreemdelingenzaken, Migratie en Mensenhandel. ‘De samenwerking met partners in de aanpak van mensenhandel blijft cruciaal. Alleen samen kunnen we hiertegen een vuist maken.’

Seksuele uitbuiting blijft bij politie met 72 procent veruit de meest geregistreerde vorm van uitbuiting bij mensenhandel, gevolgd door criminele uitbuiting (12 procent) en arbeidsuitbuiting (8 procent), schrijft het EMM. Nederlandse slachtoffers staan jaarlijks in de top 3 van nationaliteiten, naast Afrikaanse en Oost-Europese lotgenoten. De meeste verdachten van uitbuiting komen uit Nederland, gevolgd door Roemenië en Bulgarije. Het aantal verdachten schommelt met gemiddeld 273 verdachten per jaar, het aantal onderzoeken mensenhandel is constant met gemiddeld 177 per jaar.

Lees verder via politie.nl

Meer leren over radicalisering, whitecollar-crime en de bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 6 november met Bram Sizoo, Bob Hoogenboom en Jan van der Grinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *