06:18
22 december 2024

Minder geregistreerde criminaliteit en overlast in de eerste helft van 2022 in Wijk bij Duurstede

Minder geregistreerde criminaliteit en overlast in de eerste helft van 2022 in Wijk bij Duurstede

De totale geregistreerde criminaliteit is in de gemeente Wijk bij Duurstede in de eerste helft van 2022 gedaald. Dat geldt ook voor het aantal overlastsituaties. Het aantal meldingen van overlast van personen met verward gedrag steeg wel duidelijk. Dit blijkt uit het halfjaarlijkse veiligheidsbeeld. Het Bureau Regionale Veiligheidsstrategie (RVS) heeft dat opgesteld voor de gemeenten in Midden-Nederland.

Sterke daling fraude, cybercrime en meldingen van jongerenoverlast
De totale geregistreerde criminaliteit daalde in de gemeente in de eerste helft van 2022 met 27%. In de regio nam de totale geregistreerde criminaliteit gemiddeld juist toe met 3%. Het aantal fraudemisdrijven nam in de eerste helft van 2022 af met 60%. Van 90 misdrijven in 2021, naar 36 in 2022. Het aantal online fraudemisdrijven daalde met 54%. Het aantal registraties van cybercrime (online criminaliteit) daalde met 45%. Het aantal meldingen van jongerenoverlast daalde met 49%. Het ging van 134 meldingen in het eerste halfjaar in 2021, naar 69 meldingen in 2022. Nu ligt het aantal meldingen van jongerenoverlast weer op het niveau van voor corona, in 2019.

Een paar inwoners met verward gedrag zorgden voor veel overlastmeldingen
Het aantal meldingen van overlast van personen met verward gedrag steeg in dit eerste halfjaar fors met 238%. Het gaat om een stijging van 26 naar 88 meldingen. Een handjevol mensen zijn verantwoordelijk voor het grootste aantal meldingen. De inschatting is dat corona hier mogelijk een rol in heeft gespeeld. In de coronaperiode waren er door de lockdowns tijdelijk weinig prikkels en minder maatschappelijke begeleiding.

Verward gedrag steeds beter geregistreerd en herkent
De politie beschrijft de incidenten en meldingen van mensen met verward gedrag steeds beter in haar systeem. Vroeger stond er bijvoorbeeld wel eens ‘geluidsoverlast’ in het systeem, als iemand op straat stond te schreeuwen. Maar nu registreert de politie dit als een melding over iemand met verward gedrag. Ook dat speelt een rol in de stijging.

De gemeente en de politie zetten bij deze meldingen van overlast (verward gedrag) in op doeltreffende hulpverlening. Dat kan helaas niet altijd snel opgestart worden: dat is een landelijk probleem. Bijvoorbeeld door wachtlijsten voor het starten van behandelingen in de zorg. Vanuit de Persoonsgerichte Aanpak en GGZ in de wijk wordt zoveel mogelijk tijdelijke hulp en ondersteuning ingezet.

Lees verder via regioonline.nl

Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2022’ die start op 3 november in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen, veelplegers en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2022’ die start op 3 november in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen (arbeidsmigranten, woonwagenbewoners) en de aanpak van kwetsbare gebieden (waaronder aandachtswijken, vakantieparken, bedrijventerreinen, woonwagenlocaties en buitengebieden)? Kom naar de HCB Cursus ‘Aanpak bijzondere doelgroepen en kwetsbare gebieden 2023’ die start op 17 maart 2023 in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *