Drugscriminelen kunnen op chatapp Telegram ongestoord hun gang gaan. In openbare chatgroepen met duizenden leden worden bij elkaar miljoenen berichten geplaatst waarin softdrugs, harddrugs en zware medicijnen te koop worden aangeboden. Accounts en groepen zijn soms jarenlang actief.
De drugs zijn met eenvoudige zoektermen te vinden, blijkt uit een analyse van de NOS met behulp van een AI-model. De aangeboden hoeveelheden verschillen van enkele grammen tot vele kilo’s. Alleen al vorig jaar werden 2,5 miljoen berichten geplaatst waarin drugs worden aangeboden, zag de NOS.
De enorme hoeveelheid drugsadvertenties wekt de indruk dat Telegram niet of nauwelijks ingrijpt. Dat stelt ook de politie, die zegt weinig medewerking te krijgen van het bedrijf.
Tegenover de NOS zegt Telegram dat het wel degelijk optreedt. “Sinds onze oprichting modereren we op schadelijke berichten, waaronder de verkoop van verdovende middelen”, zegt een woordvoerder van het bedrijf. Telegram reageert naar eigen zeggen op klachten van gebruikers en doet ook eigen “proactieve monitoring”. De politie zegt daar niets van te merken.
Lees verder via nos.nl
Meer leren over jeugdcriminaliteit, ondermijning, verwarde personen en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom op 13 maart en/of 15 mei naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. André van der Laan (Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).
Meer leren over de integrale aanpak van veelplegers, verwarde personen en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2023’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.