Om overlast door verwarde personen terug te dringen moet meer werk worden gemaakt van preventie en zijn meer woningen voor hen nodig. Dat schrijft Onno Hoes aan informateur Edith Schippers die met VVD, CDA, D66 en GroenLinks onderhandelt over een nieuw kabinet.
Hoes is voorzitter van het ‘schakelteam’ dat zich bezighoudt met de problematiek. Vanaf medio 2018 moeten gemeenten een werkende aanpak hebben voor verwarde overlastgevers.
Hoes vindt dat hulpverleners beter moeten gaan samenwerken met politie en justitie. Hij wil dat eerste signalen van verward gedrag vaker worden opgemerkt, zodat hulpverleners kunnen ingrijpen op een moment dat de problemen zich nog niet hebben opgestapeld.
Als de betrokkenen uiteindelijk weer zelfstandig kunnen wonen, dan moet er wel een huis voor hen zijn. Nu is dat er vaak niet, waardoor ze onnodig een plaats voor begeleid wonen bezet houden en ook hun leven niet kunnen oppakken.
Het aantal meldingen van overlast door verwarde personen steeg vorig jaar naar bijna 75.000. De incidenten zijn vaak ook ernstiger dan voorheen. (ANP)
Bron: Skipr