07:11
22 december 2024

Leefbaarheid armste Rotterdamse wijken verbetert weinig

Leefbaarheid armste Rotterdamse wijken verbetert weinig

De Leefbaarometer laat zien dat de leefbaarheid in onze steden de laatste tien jaar gestaag is toegenomen. Maar Erik Snel van de Erasmus Universiteit concludeert in onderzoek van de Rotterdamse Kenniswerkplaats Leefbare Wijken, dat bewoners van de armste wijken nauwelijks verbetering zien.

Leefbaarheid kent geen eenduidige definitie. Het is een containerbegrip dat op velerlei manieren wordt ingevuld. Sterker nog, het begrip beweegt mee met maatschappelijke en politiek-ideologische veranderingen. Soms gaat het over problemen in stadswijken, dan weer ‘achter-de-voordeur’-problemen van kwetsbare burgers en recentelijk over ondermijnende criminaliteit in stadsbuurten.

Niettemin kun je twee telkens terugkerende elementen identificeren. Leefbaarheid heeft betrekking op een bepaalde locatie, de leef- en woonomgeving van mensen en drukt een kwaliteit uit. Van Dale omschrijft ‘leefbaar’ als ‘geschikt om erin of ermee te leven’, het gaat om de omgeving waarin mensen gedijen en die ze waarderen. Ofwel, leefbaarheid gaat over ‘de mate waarin de omgeving aansluit bij de eisen en wensen die er door de mens aan worden gesteld.’[1]

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Meer leren over de omgang met bijzondere doelgroepen (arbeidsmigranten, woonwagenbewoners) en de aanpak van kwetsbare gebieden (waaronder aandachtswijken, vakantieparken, bedrijventerreinen, woonwagenlocaties en buitengebieden)? Kom naar de HCB Cursus ‘Aanpak bijzondere doelgroepen en kwetsbare gebieden 2023’ die start op 17 maart 2023 in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *