De publieke ruimte wordt commercieel ingezet als terras, maar de burger mag het schoonhouden en handhaven betalen. Daar zijn briefschrijvers Jacques de Smidt en Fred Kramer het niet mee eens. ‘De horeca verdient goud geld.’ In de toespraak van de burgemeester bij ‘De staat van de stad’ op 25 oktober in de Stadsschouwburg, stelde hij dat bewoners van Amsterdam op de eerste plaats komen. Dat de straten er niet zijn om bier te drinken maar om naar je werk, school of vrienden te gaan, dat er winkels nodig zijn voor bewoners om er hun dagelijkse boodschappen te doen. Het klonk ons als muziek in de oren. Maar eigenlijk is het te gek voor woorden dat we bij deze voor de hand liggende uitspraken staan te juichen. Het geeft aan hoe machteloos veel bewoners en ondernemers zich voelen over de negatieve ontwikkelingen van de laatste jaren in de binnenstad.
Echte keuzes
In zijn speech gaf Van der Laan aan dat er echte keuzes gemaakt moeten worden en kondigde hij maatregelen aan: een echte hotelstop, beperking en meldplicht voor verhuurplatformen als Airbnb, spreiding van de drukte, tegengaan van de verschraling van het winkelaanbod.
Een pilot voor vrije openingstijden voor de winkels in het centrum is in het licht van de laatste twee voornemens een onbegrijpelijke maatregel van B&W. Het stimuleert de wildgroei van winkels voor de snelle hap. Ervaring in het buitenland leert dat deze winkels na sluitingstijd van de horeca halve kroegen worden en die hebben we al genoeg in de binnenstad.
VVAB
Jacques de Smidt en Fred Kramer zijn voorzitter en secretaris van de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB).De noodzakelijke inhaalslag die nodig is om de overlast te bestrijden kost meer geld en energie. Van der Laan gaf dan ook aan dat er geen eenvoudige oplossingen zijn. Handhaven kan bijvoorbeeld alleen een sluitstuk zijn. Feit is echter wel dat er sinds 2015 tweehonderdvijftig gemeentelijke handhavers zijn wegbezuinigd. Tweehonderdvijftig!
Wildgroei
Bewoners merken dagelijks dat de handhaving ernstig tekortschiet. Bijvoorbeeld bij de wildgroei van illegale en uitwaaierende terrassen. De Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad (VVAB) heeft wel een idee hoe sneller resultaten kunnen worden geboekt. De publieke ruimte wordt commercieel uitgevent, maar schoonhouden mag de burger betalen
Het malle plan om de belasting op terrassen af te schaffen per 1 januari is weliswaar een jaar uitgesteld, maar de huidige gebruikstarieven zijn lachwekkend laag.
De horeca verdient met terrassen goud geld en betaalt daarvoor slechts negentig euro per vierkante meter per jaar. De publieke ruimte wordt commercieel uitgevent, maar het schoonhouden en de handhaving mogen de burgers betalen.
Naast verhoging van de toeristenbelasting stellen wij voor: verhoog per 1 januari ook de precario op terrassen en betaal daarvan de handhaving.
Bron: Het Parool
Ook dit is lokaal beleid, meer weten? Bezoek de HCB Colleges Veiligheid, Recht en Bestuur, start 7 november