Het kabinet wil dat de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het toezicht op algoritmes op zich gaat nemen, maar de weerstand daartegen neemt toe. Corien Prins, voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, pleit ervoor het toezicht onder te brengen bij de toezichthouders per sector. Dat meldt het FD.
Algoritmes dringen steeds verder door in de maatschappij. Het gaat om software die zelfstandig beslissingen neemt over bijvoorbeeld hypotheek- of belastingaanvragen. Politici maken zich zorgen over het controleren van deze software, die ook een rol speelde in de toeslagenaffaire.
Het begin dit jaar aangetreden kabinet wil het toezicht versterken en onderbrengen bij de AP. Volgend jaar zal de privacytoezichthouder daar 1 miljoen euro voor krijgen, een bedrag dat oploopt naar 3,6 miljoen euro vanaf 2026.
Lees verder via bnr.nl
Meer leren over nepnieuws, digital surveillance, desinformatie, maat schappelijke onrust en burgers en veiligheid van Robert van der Noordaa, Trollrensics , Dr. Marc Schuilenburg, hoogleraar Digital Surveillance, Erasmus School of Law, Arnout de Vries, senior innovator, TNO en Remko van Broekhoven, filosoof? Kom naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ met nog seminars op 2 juni en 16 juni 2022 georganiseerd door het Haags Congres Bureau.
Meer leren over Next Level toezicht in de praktijk? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2022 die begint op 9 juni met Theodor Kockelkoren (Sodm), prof. dr. Muel Kaptein (Erasmus Universiteit) en Paul van Dijk, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.