De internationale veiligheidssituatie is de afgelopen jaren in hoog tempo verslechterd. We zien nu al dat Nederland doelwit is van hybride aanvallen, zoals cyberoperaties, spionage en sabotage. Door de Russische agressie die verder reikt dan Oekraïne is iets wat lange tijd ondenkbaar was mogelijk: dat de NAVO en daarmee ons land direct betrokken raakt bij een grootschalig gewapend conflict.
Dat conflict hoeft zich niet in Nederland af te spelen, maar als we als land betrokken zijn of het zich in de nabijheid van Nederland afspeelt, dan zijn wij hier ook onderdeel van. We moeten dus voorbereid zijn op onzekere tijden. Maatschappelijke weerbaarheid en militaire paraatheid zorgen niet alleen voor effectieve verdediging, maar ook voor afschrikking van Rusland en andere tegenstanders.
Daarom heeft het kabinet in kaart gebracht wat er nodig is om weerbaar te zijn tegen militaire of hybride dreigingen. Want hoewel er al een solide basis ligt om de weerbaarheid te versterken, is het niet genoeg. De dreiging vraagt om meer. Een weerbare samenleving helpt bovendien niet alleen tijdens een conflict, maar ook bij het bestrijden van andere crises, zoals grootschalige overstromingen, een pandemie of langdurige uitval van vitale processen. Met een brief die het kabinet aan de Tweede Kamer heeft gezonden, is een belangrijke eerste stap gezet door inzichtelijk te maken wat er aanvullend nodig is, oftewel de weerbaarheidsopgave.
Een weerbare maatschappij en parate krijgsmacht
De weerbaarheidsopgave bestaat uit het vergroten van zowel de maatschappelijke weerbaarheid als de militaire paraatheid.
Concreet vereist maatschappelijke weerbaarheid:
- Het beschermen van vitale en andere belangrijke processen in de maatschappij;
- Een parate en veerkrachtige samenleving;
- Het overeind houden van de Nederlandse democratie, rechtstaat en overheid;
- Een weerbare economie.
Militaire paraatheid draait daarnaast om:
- Het beschermen en verdedigen van het eigen en bondgenootschappelijk grondgebied;
- Het waarborgen van civiele ondersteuning aan de krijgsmacht bij de uitoefening van de militaire taak.
Lees verder via rijksoverheid.nl