Jongerenwerkers hebben contact met veel jongeren. Gebrekkige verbinding tussen jongerenwerk en (gemeentelijke) instanties belemmert echter de hulpverlening. De Rotterdamse rekenkameronderzoekers Ikram Taouanza en Kees de Waijer beschrijven de bottlenecks aan de hand van het verhaal van Linda, een jongere.
Twee tassen vol met danskleding en attributen. Het zou misschien 100 euro kunnen opleveren op Marktplaats, genoeg voor vier maanden danslessen. Maar het contributiegeld voor de maanden daarna kan ze niet meer betalen. De relaxte ‘Afro vibes’ danstraining past sowieso niet meer bij haar leven. Linda kan alleen maar denken aan de vechtscheiding van haar ouders en de geldzorgen thuis.1
Welzijn jongeren onder druk
Linda groeit op in een kwetsbare gezinssituatie, dat wil zeggen in een gezin met relatieproblemen, met een minimuminkomen, of met ouders of verzorgers die nauwelijks opleiding hebben gehad (Metz & Sonneveld, 2018). Uit ons Rotterdamse Rekenkameronderzoek (2022) blijkt dat in 2020 minimaal 13.900 van de 84.000 Rotterdamse jongeren net als Linda opgroeiden in kwetsbare gezinssituaties.
Lees verder via socialevraagstukken.nl