Criminele en overlastgevende jeugdgroepen kosten de samenleving elk jaar honderden miljoenen euro’s. Dat valt op te maken uit nieuw onderzoek in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Crimineel gedrag, maar ook zorgkosten en uitkeringen zorgen voor een gepeperde rekening. In het onderzoek ‘Kostbare vriendschappen’ is voor het eerst uitgerekend welke maatschappelijke kosten criminele en overlastgevende jeugdgroepen veroorzaken. Nederland telde in 2014 bijna 200 van deze groepen. Een criminele jeugdgroep – met vaak gewelddadige drugdealers – kost zo’n 1,9 miljoen euro per jaar. Een overlastgevende jeugdgroep – met iets minder zware crimineeltjes – kost de belastingbetaler jaarlijks ongeveer 1,5 miljoen euro.
De rekening bestaat onder meer uit schade door criminaliteit en kosten voor de inzet van leerplichtambtenaren, omdat jongeren spijbelen op school. Ook is de schade meegeteld die ontstaat door uitkeringen, lagere arbeidsproductiviteit, schuldhulpverlening en misgelopen belastingen. Omdat veel van de jongeren drank en drugs gebruiken, zijn ze vaker betrokken bij verkeersongevallen en geweldsincidenten.
,,Ik schrik van de hoogte van deze bedragen”, zegt Henk Ferwerda, criminoloog en expert op het gebied van problematische jeugdgroepen. ,,We horen nu voor het eerst welk prijskaartje er hangt aan het gedrag van deze groepen. De directe schade is meegeteld, maar ook de indirecte schade.”
Lees verder via