De regierol van gemeenten en regio’s zal verschuiven naar aanbieders.
Het komt regelmatig voor dat een jeugdhulpaanbieder een andere zorgverlener contracteert om delen van jeugdzorg te leveren. Ideaal voor het flexibel organiseren van specialistische zorg en het opvangen van personeelstekorten. Maar het heeft ook een keerzijde: meer administratieve lasten en transactiekosten in de sector. En door de Hervormingsagenda Jeugd zal dit alleen maar toenemen, constateert de Jeugdautoriteit in een vandaag verschenen onderzoek.
Het wordt hoofd- en onderaannemerschap genoemd. Een zorgaanbieder (de hoofdaannemer) zet een andere zorgverlener (onderaannemer) in voor (onderdelen van) de te leveren hulp of ondersteuning. Ongeveer twee derde van alle jeugdhulpaanbieders heeft ten minste één relatie als hoofd- of onderaannemer. Naar schatting wordt tussen de 5 en 10 procent van de totale sectoromzet gerealiseerd via hoofd- en onderaannemerschap.
Lees verder via binnenlandsbestuur.nl
Meer leren van o.a. Prof. dr. Esther Versluis (Universiteit van Maastricht), Leonie Schakel (NZa) en Paul van Dijk (zelfstandig adviseur toezicht) over actuele trends en ontwikkelingen in het toezicht? Kom op donderdag 23 november, 7 december en 14 december naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2023 – Toezicht in verbinding met verder Gijs van Maanen (Tilburg University), Frans van Bruggen (DNB) en Bart Snels (Inspectie Belasting, Toeslagen & Douane).