10:43
28 maart 2024

Jaarverantwoording politie 2019: stijging aantal geregistreerde misdrijven

Jaarverantwoording politie 2019: stijging aantal geregistreerde misdrijven

Vandaag presenteert de politie de jaarverantwoording 2019. Na een jarenlange daling is het aantal geregistreerde misdrijven in 2019 voor het eerst in lange tijd weer gestegen, van ongeveer 770.000 in 2018 naar iets meer dan 800.000 in 2019. Een stijging van bijna 4 procent. De grootste stijger was fraude, waarbij burgers en bedrijven slachtoffer werden. In 2019 steeg dat aantal met bijna 20.000, een stijging van 30 procent. De Jaarverantwoording 2019 van de politie schetst een beeld van de inzet en resultaten op hoofdlijnen en gaat in op de belangrijkste onderwerpen van de bedrijfsvoering van het korps.

In het voorwoord, dat werd geschreven door Erik Akerboom als verantwoordelijke voor de operationele resultaten in 2019, staat de voormalig korpschef uitvoerig stil bij de moord op advocaat Derk Wiersum, de tramaanslag in Utrecht en het oppakken van Ridouan T. in Dubai. ‘Wie terugkijkt op 2019 kan niet om een aantal ingrijpende gebeurtenissen heen. Maandag 18 maart begint als een rustige dag als om 10.42 uur de melding via de porto binnenkomt: “schietincident in tram”. Vier onschuldige reizigers komen om het leven, de schutter slaat op de vlucht. Het scenario Manhunt ligt klaar voor uitzonderlijke situaties als deze en treedt in werking. Al enkele uren laten wordt de dader gepakt. Daar krijgen de collega’s terecht veel complimenten voor. […] En 2019 sloten we af met het geweldige nieuws van de arrestatie van Ridouan T. in Dubai. Dankzij een maandenlange speurtocht en in intensieve samenwerking met internationale collega’s. En niet veel later hadden we ook zijn belangrijkste handlanger te pakken.’

Lees verder via politie.nl

Meer leren over ondermijning vanuit een internationaal perspectief? Volg 10 juni online het Seminar De Veilige Gemeente 2020 georganiseerd door het Haags Congres Bureau. Met oa Ton Rombouts, Kris Renckens, Leonie Willemsen, Ben van der Hoeven en Frank van Summeren.

Of volg 24 juni het online seminar De Veilige Gemeente Online Summer Special 2020/2021 – Ondermijning aanpakken tijdens en na de lockdown. Met topsprekers prof. dr. Hans Boutellier (VU en Verwey-Jonker Instituut), Shanna Mehlbaum (Mehlbaum Onderzoek & Advies), Arnout de Vries (TNO, Heidie Pols (Haags Economische Interventie Team) en Krista Schram (Hogeschool Inholland).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *