02:34
22 november 2024

‘Inzichten in neurobiologie van belang voor advies toerekeningsvatbaarheid’

‘Inzichten in neurobiologie van belang voor advies toerekeningsvatbaarheid’

Er moet meer aandacht komen voor het brein van verdachten. Dat stelt bijzonder hoogleraar Forensische Neuropedagogiek Maaike Kempes in haar oratie. Een grote groep heeft niet-aangeboren hersenletsel, wat hun criminele gedrag voor een deel kan verklaren. “Verdachten kunnen niet in de rechtszaal met een hersenscan gaan wapperen om hun brein de schuld te geven van hun daden.”

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer dertig procent van de jeugdige daders een hersenletsel heeft dat niet is aangeboren, bij volwassenen is dat zelfs nog meer. Dat is drie keer zoveel als in de hele Nederlandse bevolking. Volgens hoogleraar Kempes vertonen daders van strafbare feiten risicovol gedrag dat vaak wordt verergerd door het gebruik van drank en drugs. Hierdoor neemt de kans toe dat ze een hoofdtrauma oplopen, door bijvoorbeeld een vechtpartij of val, en waarbij ze meestal ook het bewustzijn verliezen. Verder kan het drugs- en drankgebruik zelf in verband worden gebracht met hersenschade en neurocognitieve beperkingen.

Ontoerekeningsvatbaar
Gedragsdeskundigen houden niet altijd rekening met niet-aangeboren hersenletsel als ze in een rechtszaak adviseren over het gedrag van een verdachte, een behandeling en het risico op recidive. De rechter neemt dat advies wel mee in de bepaling of de verdachte (on)toerekeningsvatbaar is. Een goed deskundigenadvies is volgens Kempes ook belangrijk om de kans op herhaling van crimineel gedrag te verkleinen.

Lees verder via mr-online.nl

Meer leren over ondermijning, jeugd & veiligheid, zorg & veiligheid en bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 18 september en 9 oktober met o.a. Janine Janssen, Bob Hoogenboom, André van der Laan en Jan van der Grinten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *