01:24
23 april 2024

Impressie HCB Cursus ‘Aanpak bijzondere doelgroepen en kwetsbare gebieden’ op 17 maart 2023

Impressie HCB Cursus ‘Aanpak bijzondere doelgroepen en kwetsbare gebieden’ op 17 maart 2023
Foto: Docent Werner van Herle, Hoofd Veiligheid en Preventie, Stad Mechelen

In de loop van jaren heb ik al zeer veel cursussen gevolgd. Een dwingende noodzaak om up-to-date te blijven. Daarnaast is het een goede methode om je netwerk in stand te houden. Vanuit een heel mooi historisch Haags pand, wordt de HCB Cursus ‘Aanpak bijzondere doelgroepen en kwetsbare gebieden’ gegeven door het Haags Congres Bureau.

In mijn vakgebied, de sociologie vanuit het politieperspectief, verandert alles snel. Kijk alleen naar de continue reorganisatie van de politieorganisatie. Ikzelf heb de politie van gemeentepolitie zien veranderen naar regiopolitie en nu sinds enige jaren naar nationale politie.
Juist de hedendaagse maatschappelijke ontwikkelingen zullen ervoor zorgen, dat de politie binnen afzienbare tijd weer zal gaan reorganiseren. Immers er ontstaat – in weerwil van de politiek -met de ‘handhavers’ toch echt een nieuwe gemeentepolitie, de gemeentelijke handhaving. Dat dwingt de nationale politie tot het maken van keuzes. Daarbij denk ik aan de ontwikkelingen in de gemeente Utrecht waar handhavers meer handhavingstaken krijgen op het gebied van verkeershandhaving. Het werd tijd! De continue herijking op maatschappelijke problemen vergt veel van de organisatie.

In 1998 raakte ik, in mijn korps, betrokken bij het project buurtregie. Het was de bedoeling dat de oude stoffige wijkagent werd vervangen door de moderne hoogopgeleide buurtregisseur. Een functionaris die midden in de samenleving zou staan.
Vanuit de buurt zouden alle ontwikkelingen op worden gepikt door de buurtregisseur naar wijkteamniveau en als het moet, naar districtsniveau en of rechercheniveau. Dat hebben de wijkagenten nieuwe stijl wel ondervonden. Pittige opleiding!

Dicht in een wijk staan betekent dat je van alles hoort. Zo leer je ook je doelgroepen kennen; je leert je buurt kennen. Ik noem dat HumInt, ‘Humanintelligence…’. Dat betekent samenwerken, samenwerken en nogmaals samenwerken met alle partijen in de buurt. Daar gaat deze cursus over.

Integraal aanpakken een holistische benadering?

De eerste cursusdag werd ingeleid door Frank van Summeren. Duidelijk een docent die weet waar hij het over heeft. Vanuit de casuïstiek van de cursisten werd gesproken over de informatiepositie van de organisaties. Ook de beperkingen die wetgeving oplegt zoals de AVG of de WPG kwamen aan bod. De uitwisseling van gegevens tussen gemeente, woningcorporatie en politie, hoewel goed mogelijk, werd als een knelpunt ervaren. Terecht, veel organisaties hebben koudwatervrees bij het delen van gegevens hoewel het delen van informatie de leefbaarheid in buurten enorm zou verbeteren. Werken aan (informele) sociale cohesie, immers iedere buurtgenoot en iedere organisatie in de buurt is verbonden aan elkaar.

Daarmee kwamen we bij het volgende onderdeel van de eerste dag, de ervaringen van de Stad Mechelen en het Heizeldrama in België. Ook hier kwam intelligence om de hoek kijken met het 5i-model, zelf zou ik het ‘de empirische cyclus’ noemen met iets andere termen, maar het komt op het zelfde neer. Toverbegrip: evalueren en leren….

Uiteraard behoeft een goede training ook oefening. Een mooie verhelderende casus over een vergeten buurt. Ook hier bleek dat vanuit meerdere disciplines ‘holistisch’ aan de oplossing werken zeer functioneel was.

Al met al heb ik er veel van opgestoken en kijk uit naar de volgende Modules van de HCB Cursus ‘Aanpak bijzondere doelgroepen en kwetsbare gebieden’!

Willem van Es (socioloog)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *