05:06
21 januari 2025

“Ik start een inspectie altijd met de insteek dat het bedrijf het goed voor elkaar wil hebben”

“Ik start een inspectie altijd met de insteek dat het bedrijf het goed voor elkaar wil hebben”

Ga je mee op inspectie? Skal- landbouwinspecteur Lynn van der Steuijt vertelt in haar blog hoe zij de biocontrole aanpakt: “De meeste biologische bedrijven die ik bezoek doen erg hun best om de wetgeving goed te volgen.”

Lees hier haar blog:

Als landbouwinspecteur bezoek ik dagelijks biologische bedrijven. Ik bezoek alle soorten landbouwbedrijven van melkveehouders tot akkerbouwers en glastuinbouwbedrijven. Dat betekent dat geen dag hetzelfde is, want elk bedrijf is zó verschillend!

De inspectie bestaat na de kennismaking uit een rondgang over het bedrijf en daarna een administratieve controle. Via de rondgang krijg ik een beeld van het bedrijf. Bij veehouders kijk ik tijdens de rondgang naar bijvoorbeeld diermanagement, verschillende voersoorten, de stal en bezettingsgraad. Bij akkerbouwers kijk ik tijdens de rondgang naar bijvoorbeeld opslag van producten (gewassen, gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen) en perceelscheidingen. Natuurlijk blijft de rondgang een momentopname, maar het geeft wel inzicht in hoe een bedrijf te werk gaat.

Een belangrijk onderdeel van de bio-regelgeving is de ingangscontrole, dat is de controle die een bedrijf uitvoert op aanvoer van producten. Biologische landbouwbedrijven moeten goed opletten bij bijvoorbeeld het aanschaffen aan krachtvoer, uitgangsmateriaal en gewasbeschermingsmiddelen: alles moet aan de biologische regels voldoen. Dit controleer ik tijdens de rondgang, maar ook via het bestuderen van de administratie. Tijdens een inspectie wordt er een steekproef genomen van de aankopen en verkopen die hebben plaatsgevonden sinds de laatste inspectie. Tijdens de inspectie maak ik een voerberekening en een mestberekening. Dit geeft een beeld over de voergift en mestgebruik van het afgelopen jaar. Zo krijg ik een goed beeld van de naleving van een bedrijf van het afgelopen jaar.

Lees verder via agf.nl

Op 20 november 2024 organiseert het Haags Congres Bureau weer het jaarlijks HCB Seminar Toezicht in Transitie. Tijdens deze geheel nieuwe 8e editie van ons jaarlijkse HCB Seminar Toezicht in Transitie gaan we met elkaar analyseren waar versterking gewenst is, hoe je die versterking kunt bewerkstelligen en welke bestuurskundige kaders daarbij zouden kunnen helpen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *