Verhuurmakelaars mogen geen kosten aan een huurder in rekening brengen, als de makelaar een woning aanbiedt in opdracht van de verhuurder. En toch gebeurt het nog op grote schaal, ziet de Woonbond.
Alleen namens huurder
„Een makelaar mag alleen bemiddelingskosten in rekening brengen als er alléén namens de huurder wordt opgetreden”, zegt Marcel Trip van de Woonbond. „Als een huurmakelaar namens de huurder een woning zoekt, waarbij een aantal eisen wordt gesteld aan bijvoorbeeld wijk en prijs, dan is sprake van een opdracht, en pas dan mag een makelaar de huurder kosten in rekening brengen.”
Wet
Omdat veel huurmakelaars kosten in rekening bleven brengen, besloot de overheid in juli van dit jaar een deel van een tekst in de wet te wijzigen en de wet duidelijker te formuleren. Daarbij werd ook een passage opgenomen om kamerzoekers te beschermen tegen bemiddelingskosten.
Geld terugkrijgen
Kamerbewoners die na 1 juli bemiddelingskosten hebben betaald, kunnen dat nu ook terugvorderen. Dat terugvorderen, dat kan een huurder zelf doen bij de makelaar. De Woonbond heeft daar een standaard brief voor op zijn website gepubliceerd, die sinds begin dit jaar bijna 20.000 keer is gedownload.
De bond lanceerde een maand geleden een check, waarmee een huurder kan zien hoe sterk hij staat bij het terugvorderen. Daar is inmiddels ruim 600 keer gebruik van gemaakt.
Bron: De Gelderlander