Soms belanden mensen in een uitzichtloze situatie: ze zitten al jaren in hulpverleningstrajecten, hebben te maken met diverse problemen zoals verslavingen en grote schulden. Ze bevinden zich in een negatieve spiraal waar ze niet uit lijken te komen. Uiteindelijk raken ze steeds meer aan lager wal en worden thuis- of zelfs dakloos. Het lukt ze niet om zelfstandig en ook niet met behulp van de reguliere zorgtrajecten om hieruit te raken, omdat ze doorgaans niet kunnen voldoen aan de maatschappelijke normen en waarden.
Voor deze mensen heeft Stichting Maatschappelijke Opvang Traverse Tilburg het project “Housing First” onder haar hoede genomen. Ellen Vissers is woonbegeleidster binnen dit project en heeft direct contact met de diegenen die van deze hulp gebruik maken.
Ellen: “Op dit moment vangen wij 35 tot 40 dak- of thuislozen op met het Housing First project in Tilburg. Ze worden naar ons doorverwezen via bijvoorbeeld de verslavingszorg, justitiële kader, etcetera of komen via Traverse binnen. We bieden hen een huis aan waar ze zelfstandig met begeleiding kunnen wonen. Zij houden zelf de regie over hun eigen leven. Met de woningbouw hebben we zelfs afgesproken dat na 2 jaar het huis op hun eigen naam komt te staan, wanneer er geen sprake is van overlast.”
Begeleiding op maat
Die begeleiding bestaat uit huisbezoeken afgestemd op de behoefte van het individu, gesprekken met deze mensen, het betrekken van andere instanties bij de hulpvraag en het aanbieden van ontwikkelmogelijkheden. Maar niets moet. Ellen: “Zij kunnen hun eigen leven vorm geven, zolang ze geholpen willen worden, geen bedreigend gedrag vertonen of geen overlast bezorgen aan de buurt. Wij bieden hen mogelijkheden aan, op bijvoorbeeld werkgebied. Zo hebben we bij Traverse het bemiddelingsbureau “Lokaal Talent”. Maar deze groep is lastig aan het werk te krijgen, juist vanwege de psychische problemen. Het is vaak ook één van de redenen waarom ze al zo lang in het hulpverleningstraject zitten. Vrijwilligerswerk kan dan soms een goede optie zijn.”
Via dit project krijgen mensen dus een dak boven hun hoofd en begeleiding op verschillende gebieden. Maar hoe probeer je te voorkomen dat ze niet weer in dezelfde problemen terecht komen? “Hun financiën worden zolang ze van Housing First gebruik maken, overgenomen door SMO-Traverse of door een bewindvoerder.
Geldproblemen spelen namelijk vrijwel altijd een grote rol in die negatieve spiraal. Met onze hulp kunnen ze doorgroeien naar geheel of met begeleiding zelfstandig wonen. De vaste lasten worden betaald en wanneer er schulden zijn, worden ze geleid naar Bureau Schuldhulpverlening. Indien mogelijk krijgt de cliënt zijn eigen financiën stukje bij beetje weer terug. De realiteit leert echter dat dit met deze doelgroep heel moeizaam gaat.
Een Housing First traject kan jaren duren. Wanneer de situatie en de client stabiel genoeg is, is het tijd om afscheid te nemen. Het is ook mogelijk dat we nog een vinger aan de pols blijven houden, wanneer de klant dat wenselijk vindt. Het kan een goed signaal zijn wanneer ze zelf dolgraag van ons af willen, zelfstandig verder willen. Dan zijn we vaak op de goede weg met die persoon.”
Het Housing First project is een samenwerking tussen Traverse, de gemeente Tilburg en de woningbouw. De vraag naar deze begeleiding ziet Ellen Vissers flink toenemen. Het project, dat sinds 3 jaar is opgenomen door Traverse, heeft inmiddels een wachtlijst.
Bron: Sociaal werk Nederland