Alle toezichthouders hebben iets essentieels gemeen: hun vak. Dus lijkt onderling kennis delen vanzelfsprekend. Toch gebeurt dat in Nederland nog te weinig, ziet VIDE-voorzitter én ToeZine-columnist Hanzo van Beusekom. Eeuwig zonde, vindt hij. Maar er is verandering op komst.
Iedereen heeft het wel eens. Een inzicht, een gedachte, een kanteling in je wereldbeeld zodat je anders naar het bestaande gaat kijken. Soms gaat het plotseling, vaker geleidelijk. Maar één ding is zeker: de wereld is daarna niet meer hetzelfde.
Ik zie nog scherp voor me waar ik was toen ik een voor mij cruciaal inzicht op toezicht ontwikkelde. Het was in het centrum van Boston op de prachtige campus van JF Kennedy School van Harvard University. Ik had een week lang les gehad van verschillende professoren uit het vakgebied publiek beleid en toezicht. Dit alles onder leiding van de autoriteit op het gebied van toezicht: professor Malcolm Sparrow. Links van mij zat de hoofdinspecteur van het politiekorps van Philadelphia. Een Amerikaan die smakelijk kon vertellen over zijn avonturen in de binnenstad. Rechts van mij zat een Canadese die verantwoordelijk was voor het toezicht op verschillende kerncentrales. Niet echt een gemakkelijke taak. De rest van de klas bestond uit mensen van over de hele wereld die toezicht hielden op verschillende vakgebieden: van gokken tot milieu en van vliegtuigen tot grenzen.
Lees verder op toezine.nl
Op 20 november 2024 vindt de geheel nieuwe editie van het jaarlijks HCB Seminar Toezicht in Transitie plaats, deze keer over Versterking van Toezicht. Met o.a. Paul van Dijk. Kijk op de website van het Haags Congres Bureau.