Informatisering zorgt voor een revolutie in het politiewerk. Het wordt tijd voor strategieën waarbij burgers en bedrijven een deel van het politiewerk overnemen. Nieuwe samenwerking is nodig om het handhavingstekort aan te vullen, schrijft Piet van Reenen, in de Politiecolumn.
Zoals God verdween uit Jorwerd, zo verdween de politie uit mijn dorp Zetten, langzaam maar zeker. Vroeger was daar een groep van de Rijkspolitie met bureau en cellen. Dat was wettelijk vastgelegd. In 1993 verdween met de komst van de nieuwe Politiewet die Rijkspolitiegroep. Het bureau kwam verder weg te liggen en in 2012 nog weer verder. Je ziet in dat dorp nu alleen politie als er iets ergs aan de hand is. En natuurlijk is ook de bank is weggetrokken. God is er nog wel, maar dat is een uitzondering.
Gelukkig kreeg ik een uitnodiging voor een WhatsApp groep in de brievenbus. De WhatsApp groep zou bij verdachte situaties de deelnemers moeten waarschuwen, zodat de kans op betrapping van dieven, vernielers of aanranders zou worden vergroot. Je kan de groep aanmelden bij de politie, maar die melding heeft verder geen betekenis. Vroeger heette dat “zelfredzaamheid” en buurtpreventie. Een WhatsApp groep is gemakkelijker en laagdrempeliger en het is de nieuwe trend. Een rapport van de Vrije Universiteit van 2014 documenteert de groei en de variatie van autonome burger- en bedrijfsinitiatieven. Door social media ontwikkelt zich snel een nieuwe wereld van medianetwerken die voorzien in een veiligheidsbehoefte.
Lees verder via NRC – Hoeveel politiewerk stoot de overheid af naar het publiek?