Het tegengaan van radicalisering onder jongeren is een complex vraagstuk waarbij de overheid juridische maatregelen kan inzetten. Promovenda Nina van Capelleveen onderzocht de risico’s die deze juridische instrumenten met zich meebrengen voor de fundamentele rechten van jongeren.
Het onderzoek van Nina van Capelleveen richt zich op het vinden van een balans tussen het waarborgen van de publieke veiligheid, de bescherming van de ontwikkeling van minderjarigen en hun fundamentele rechten bij de aanpak van radicalisering. In haar proefschrift, Radicalisering bij minderjarigen en overheidsingrijpen, benadrukt Van Capelleveen de noodzaak van waarborgen zoals navolgbare besluitvorming, rechterlijke toetsing en aandacht voor de specifieke belangen van minderjarigen? om onrechtmatig overheidsingrijpen te voorkomen. Haar aanbevelingen richten zich onder meer op een jeugdspecifieke aanpak, meer duidelijkheid en uniformiteit in de afbakening van het begrip radicalisering en het versterken van de rechtsbescherming van minderjarigen.
Hoe ver mag de overheid gaan?
Van Capelleveen onderzocht hoe het recht kan worden ingezet bij signalen van radicalisering, met name binnen het jeugdstrafrecht, bestuursrecht en jeugdbeschermingsrecht.
Lees verder via sociaalweb.nl
Waar ligt uw burgemeester wakker van? Kom 1 april naar de 8e editie van het HCB Seminar De Veilige Gemeente, deze keer over actuele on- en offline risico’s in uw gemeente. Met aandacht voor hackers en online fraudeurs, explosies, jonge criminelen, de impact van online op offline, polarisatie & radicalisering en personen met onbegrepen gedrag. Ook gaan we in op een integrale aanpak, het delen van kennis- en informatie en de regelgeving daarbij. Kijk voor meer informatie en inschrijving op haagscongresbureau.nl.