Ook vakantieparken hebben te maken met een aantal veiligheidsrisico’s. Gelukkig is daar prima op te anticiperen en houdt u zo het park aantrekkelijk voor recreanten. Joeri Vig, adviseur Veilig Ondernemen bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid geeft een aantal veiligheidstips.
Chalets, huisjes, maar ook caravans zijn geliefde objecten om in te breken. Gewoon om te kijken wat er aanwezig is, zoals flatscreen-tv’s of tablets en telefoons die mensen in het zicht laten liggen. Die leveren op de zwarte markt voldoende op. Ook worden vakantiewoningen gebruikt als plek om te overnachten zonder te betalen. Het toezicht is immers beperkt en vaak kom je eenvoudig binnen omdat het hang- en sluitwerk niet voldoet. Een ander fenomeen is dat jongeren inbreken op een vakantiepark om er een feestje te vieren. Wat er ook gebeurt, het veroorzaakt schade. En dat kost geld om te repareren. Daarom kunt u beter goedepreventiemaatregelen tegen inbraak nemen.
Wat kan er beter?
Om erachter te komen welke preventiemaatregelen er in uw park nodig zijn, kunt u een expert inschakelen om een schouw over het terrein te doen. Kijk samen naar de zwakke plekken. Is de verlichting nog goed, en goed geplaatst? Zijn struiken strategische geplant om bijvoorbeeld vluchtwegen te belemmeren? Hoe staat het met het hang- en sluitwerk? Wellicht heeft het toegevoegde waarde om camera’s op te hangen bij de receptie? Zo’n expert hoeft niet per se de hoofdprijs te kosten. Zo zijn er ex-inbrekers die voorlichting geven over inbraakrisico’s. Deze mensen zijn minimaal drie jaar op het rechte pad en worden door een onafhankelijke stichting intensief begeleid en opgeleid tot voorlichter. Zij bieden een totaal andere kijk op beveiliging, die heel nuttig kan zijn.
Lees verder via Risico in Beeld – Hoe veilig is uw vakantiepark? – Veiligheidsbeleid