06:22
22 november 2024

Hoe de NEA fraude tegengaat in de biobrandstofketen

Hoe de NEA fraude tegengaat in de biobrandstofketen

Nul procent CO2-uitstoot door wegverkeer. Dat is de Europese ambitie voor 2050. De elektrische auto moet dat mogelijk maken. Maar zolang hiervoor de infrastructuur nog niet gereed is, blijven we voor het verminderen van de CO2-uitstoot afhankelijk van biobrandstoffen. De biobrandstofketen is internationaal en daarmee gevoelig voor fraude. Hoe pakt de Nederlandse Emissieautoriteit (NEa) dit aan?

In Nederland wordt 85 procent van de biobrandstoffen gemaakt van afvalstoffen. Het kabinet stimuleert dit ook, onder meer om landbouwgrond te sparen.
Laat één ding duidelijk zijn: biobrandstof is een tijdelijke oplossing. Volledig CO2-neutraal wegverkeer in 2050 is met biobrandstoffen niet mogelijk. Hoewel deze hernieuwbare brandstof minder slecht is dan zijn fossiele grote broer, stoot het wegverkeer hiermee nog steeds CO2 uit. Tot er een volledige infrastructuur is voor elektrisch rijden en iedereen een elektrische auto heeft, is Nederland met name aangewezen op biobrandstoffen om CO2-uitstoot door wegverkeer terug te dringen.

Lees verder via toezine.nl

Meer leren over Next Level toezicht in de praktijk? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2022 die begint op 9 juni met Theodor Kockelkoren (Sodm), prof. dr. Muel Kaptein (Erasmus Universiteit) en Paul van Dijk, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *