04:03
22 november 2024

Hoe de jihad een moskee verscheurde – Radicaliserende jongeren en Syriegangers

Eind 2012 vertrokken tientallen geradicaliseerde jongeren naar Syrië. Ze hadden lessen gevolgd in de Al-Qibla-moskee in Zoetermeer. Het bestuur van de moskee probeert nog steeds te begrijpen waar het misging.

‘Weg hier! Weg uit mijn moskee”, schreeuwt Mohammed Boudadi. De jongen met de lange baard komt dreigend op hem aflopen. „Wegwezen!” Boudadi ziet een vuist omhooggaan. Een pijnscheut trekt door het hoofd van de 48-jarige moskeevoorzitter.

In een klein, onopvallend gebouw aan een Zoetermeerse parkeerplaats wordt in de zomer van 2012 een oorlog uitgevochten. Tussen tientallen geradicaliseerde jongeren en een moskeebestuur. De jongeren willen de moskee overnemen. Inmiddels is het vier jaar later en is de strijd beslecht. Het bestuur heeft zijn moskee behouden, de jongeren zijn vertrokken naar Syrië.

Dit is het nooit vertelde verhaal over de eerste Nederlandse Syriëgangers. Eind 2012 vertrekken tientallen Zuid-Hollandse jongeren naar het strijdgebied. Vanuit Syrië faciliteren zij de uitreis van vele andere Nederlanders. Deze jihadgangers volgden lessen in Al-Qibla. Dat is de naam van een Zoetermeerse moskee op een kilometer afstand van het hoofdkantoor van inlichtingendienst AIVD. Dat deze jongeren radicaliseerden, wist iedereen – moskeebestuur, politie Haaglanden, AIVD – maar niemand greep in.

In de koffieruimte van de moskee blikt het bestuur voor het eerst terug op de uitreisgolf van jihadstrijders. Het bestuur bestaat uit oudere Marokkaanse Nederlanders. Bestuurslid Ahmed Boussebaa (72) noemt zichzelf de oudste Marokkaanse inwoner van Zoetermeer. Miloud Zizaoui, vicevoorzitter, is sinds 1983 bestuurslid. Mohammed Boudadi werd in 2007 voorzitter. Baghdad Kaddouri is al 17 jaar imam in Al-Qibla. Hij antwoordt in het Arabisch en spreekt maar een paar woorden Nederlands.

Bijna vier jaar na de reis naar Syrië weten ze nog steeds niet hoe de jongeren onder hun ogen konden radicaliseren. Imam Kaddouri zal tijdens het gesprek toegeven: „Eigenlijk begrijp ik er niks van.”

Lees verder via

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *