Meer leren van prof. dr. Bob Hoogenboom en prof. dr. Janine Janssen over ondermijning en huiselijk geweld? Kom 30 maart naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag. U ontvangt dan ook dit nieuwe boek van Bob Hoogenboom en het boek ‘De toren van Babel’ van prof. dr. Janine Janssen, die college geeft over mensenhandel, huiselijk geweld en andere vormen van geweld in afhankelijkheidsrelaties.
“De aanpak van ondermijning loopt vast in de karrensporen van repressie, onvoldoende innovatie en gebrekkige samenwerking. Er moet meer aandacht komen voor preventie, het opwerpen van barrières en het verhogen van de weerbaarheid van burgers, bedrijven en poortwachters.”
Dat concludeert prof. dr. Bob Hoogenboom (Hoogleraar Forensic Business Studies aan Nyenrode Business Universiteit) in ‘Het spiegellabyrint van ondermijning en de Motus-methode’ (Uitgeverij-Studiecentrum Kerckebosch). Het boek geeft handvatten voor verbeteringen in de aanpak van ondermijning. Vandaag zullen de eerste exemplaren uitgereikt worden aan onder meer drs. Annemieke van Dam MPA, programma directeur-generaal Georganiseerde en ondermijnende criminaliteit bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid.
Motus: aanpak van crimineel misbruik van vastgoed
Bob Hoogenboom onderzocht voor het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) Rotterdam de vernieuwende werkwijzen van het vastgoedteam Motus, dat zich specifiek richt op de aanpak van crimineel misbruik van (huur)panden voor onder andere drugs, prostitutie, wapens en witwassen. Motus is een multidisciplinair team vanuit politie, gemeente Rotterdam, RIEC, Openbaar Ministerie en Belastingdienst.
Vernieuwende aanpak
De vernieuwing zit in het betrekken van burgers, woningcorporaties, makelaars en banken om aan preventie te doen. De vernieuwing zit in het weerbaar maken van de Rotterdamse vastgoedmarkt, omdat alleen arrestaties en inbeslagnames onvoldoende zoden aan de dijk zetten. En de vernieuwing zit in het aantrekken van medewerkers die opleidingen en ervaringen hebben die node worden gemist in de aanpak van ondermijning. Zoals financiële en data-expertise. Het Motus-team (Latijn voor beweging) geeft diepgang aan multidisciplinaire samenwerking. Daar waar dit op andere plaatsen nogal eens blijft steken in vrijblijvend praten.
Vertekende beelden van ondermijning aan de hand van Motus-activiteiten
De auteur gebruikt de beeldspraak van het spiegellabyrint om te wijzen op verkeerde weergaves over de doelmatigheid van de aanpak van ondermijning, de effectiviteit en bijdrage aan beheersing van maatschappelijke problemen. Hij beschrijft een aantal spiegels om realisme aan te brengen in de discussie over ondermijning. Na de bespreking van iedere spiegel volgt een concrete Motus-activiteit gericht op het bijstellen van de spiegels.
Toekomstbestendige ondermijningsagenda
Vernieuwingen binnen de aanpak van ondermijning verkeren in een ‘permanente staat van tijdelijkheid’. Budgetten, aanstellingen en looptijden van teams zijn steevast begrensd. Ervaringen sijpelen daardoor weg en opgebouwde samenwerkingsrelaties verdwijnen als sneeuw voor de zon.
Hoogenboom pleit voor een meer toekomstbestendige ondermijningsagenda waarin naast de spreekwoordelijke aanpak van ‘kerels, kilo’s en knaken’, veel meer wordt geïnvesteerd in kennis en kunde, de kwaliteit van informatie en multidisciplinaire samenwerking. In het bijzonder ook met het bedrijfsleven. Deze uitgave biedt een concrete toekomstagenda voor RIEC’s, politie, handhaving, gemeenten, FIOD, Openbaar Ministerie, woningcorporaties, makelaars, notariaat en iedereen betrokken bij een duurzame aanpak van ondermijning.
Lees verder via kerckebosch.nl
Meer leren van prof. dr. Bob Hoogenboom over ondermijning en prof. dr. Janine Janssen over ondermijning en mensenhandel, huiselijk geweld en andere vormen van geweld in afhankelijkheidsrelaties? Kom 30 maart naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur – Burgers, bedrijven en veiligheid’ in Den Haag. U ontvangt dan ook het nieuwe boek ‘Het spiegellabyrint van ondermijning en de Motus-methode’ van Bob Hoogenboom en het boek ‘De toren van Babel’ van prof. dr. Janine Janssen, die college geeft over mensenhandel, huiselijk geweld en andere vormen van geweld in afhankelijkheidsrelaties.